Sitter på östgötsk EU-plats
Hon är Göran Färms ersättare. Åsa Westlund, socialdemokraternas nya Europaparlamentariker och östgötarnas representant i parlamentet. En ung tjej som vill kämpa för samhällets orättvisor. Men hon vägrar att besvara kunskapsfrågor om länet, det är emot hennes principer.
Åsa Westlund är socialdemokraternas nya Europaparlamentariker. En ung tjej som vill kämpa mot samhällets orättvisor. FOTO: NICLAS SANDBERG
Foto:
- Jag blir väldigt arg över orättvisor. Nu vill jag göra någonting åt dem, säger Åsa Westlund.
Kioskbiträde
Magisterexamen i statsvetenskap, politisk sekreterare, utbildningsbevakare inom studentkåren och kioskbiträde är ett axplock av hennes tidigare erfarenheter. Nu har hon fått förtroendeuppdrag i EU-utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet. Växthuseffekten, farliga kemikalier och kvinnans rättigheter är några av de frågor som Åsa Westlund behandlar i dagsläget.
- Vad just jag kan bidra med tycker jag låter pretentiöst. Tillsammans tror jag att vi kan göra mycket. Mitt personliga mål är att visa att jag som ung och kvinna kan åstadkomma något. En politisk förändring, säger Åsa Westlund.
Förutom att representera socialdemokraterna och Sverige är hon även östgötarnas representant i parlamentet. En titel som hon helst inte vill använda. Vad Åsa gör för Norrköpingsinvånaren i ett Europaperspektiv är svårt att sätta fingret på.
- Jag företräder värderingar inte geografiska områden, säger hon.
När Folkbladet testade hennes kunskaper om Norrköping och länet tog orden slut.
Mot mina principer
- Jag svarar inte på kunskapsfrågor. Fast jag kan säkert alla svar. Det är mot mina principer och det har jag själv bestämt, säger Åsa Westlund utan att ens ha hört frågorna.
Göran Färm, som hon ersatte är Norrköpingsbo och ett känt ansikte hos befolkningen. För Åsa Westlund är det skillnad. Hon har besökt Norrköping flera gånger men någon kändis vill Åsa inte påstå att hon är, vilket hon också är ganska nöjd med. När parlamentarikern besöker Norrköping åker hon runt till olika skolor och arbetsplatser för att informera om EU och sin position. Detta med hopp om att få fram folkets frågor. Hon hävdar att invånarnas ord ligger i hennes intresse men att all politik åter igen handlar om värderingar.
- Som parlamentariker har man många förväntningar på sig, jag ska åstadkomma mycket men dygnet har ju bara 24 timmar. Det roligaste med jobbet är kontakten med människor. Det tråkigaste är alla transporter och när jag får frågan om vems assistent jag är.
Åsa Westlund har nu fem år på sig att kämpa för de rättigheter hon brinner för. Vad som händer efter förtroendeuppdraget ingår inte i planeringen.
- Det här är det längsta jag någonsin har planerat i mitt liv. Vad jag ska göra sedan har jag ingen aning om. Kanske går jag tillbaka till den akademiska världen, säger Åsa Westlund.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!