Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sista dagen välja soptunnor

I dag, den 1 april, är sista dagen för småhusägare att höra av sig om de vill ha något annat abonnemang än fyrfackstunnor.

På gång. I höst införs ett nytt system med sortering i flera fack. Bytet av tunnor kommer att pågå under hela hösten, område för område.

På gång. I höst införs ett nytt system med sortering i flera fack. Bytet av tunnor kommer att pågå under hela hösten, område för område.

Foto: Norrköping Vatten och Avfall

NORRKÖPING2016-04-01 08:00

Efter en provperiod i bland annat Lindö, Ljunga och Svärtinge införs i höst ett nytt system för sophämtning hos alla villor och fritidshus i kommunen.

– Vi vill öka servicen för våra kunder, på det sättet att vi nu kan erbjuda att man slipper att åka i väg med sitt återvinningsmaterial på egen hand, alltså förpackningar, tidningar, ljuskällor och batterier, säger Johanna Malm, projektkommunikatör vid det kommunala bolaget Norrköping Vatten och Avfall.

I stället kan man ta hand om materialet vid tomten, genom att de nya tunnorna har fler sorteringsfack. Det blir enklare att sortera, och mer går till återvinning istället för att brännas upp.

Det gamla systemet med gröna och bruna tunnor försvinner. Med abonnemanget fyrfack, två tunnor med fyra fack vardera, kan man lämna tio olika sorters avfall och förpackningar i tunnorna hemma på tomten.

Har man som småhusägare inte hört av sig senast den 1 april får man i höst automatiskt fyrfackstunnor. Andra alternativ är hämtning i tvådelade tunnor, som finns i två storlekar, där brännbart avfall sorterats i ett fack och matavfall i det andra.

Fyrfacksabonnemanget kostar 2 100 kronor per år. En tvådelad tunna, mini, är 300 kronor billigare, medan alternativet att välja att blanda matavfall och brännbart lägger på en tusenlapp på priset.

– Vårt standardalternativ är fyrfackstunnorna. Efter att ha sett i provområdena att åtta av tio valde dem, ser vi att flest vill antagligen ha de här, och det är väl vad vi kan säga hittills också, även om vi inte har färdiga siffror än.

Skäl att välja en mindre tunna kan vara att man tycker att man inte får plats med de större tunnorna på tomten, eller att man redan har en rutin att åka iväg till en återvinningsstation.

Har ni fått in mycket synpunkter från de som hemkomposterar?

– En del tycker att det är helt okej att få även ett fack för matavfall, för då kan de lägga sådant de inte vill ha i sin kompost där. Andra är missnöjda, och då får vi försöka förklara att det finns undersökningar om att det är bättre för miljön att skicka matavfall till att bli biogas, säger Johanna Malm.

Matavfallet körs till Svensk Biogas i Linköping och blir biogas som bland annat Östgötatrafikens bussar går på. En annan produkt är biogödsel.

Nytt i höst

I höst försvinner det gamla systemet med gröna och bruna tunnor och ersätts med ett nytt system med sortering i flera fack.

Bytet av tunnor kommer att pågå under hela hösten, område för område.

Det nya systemet tar inte hänsyn till hemkompostering. Rabatt för sådan är borta.

Matavfallet blir biogas och biogödsel.

Ett tips för att få plats med de nya tunnorna är att göra en lucka i staketet eller hål i trädgårdshäcken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om