Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Signalen som stjäl din bil

Allt fler bilar stjäls med hjälp av teknisk apparatur som gör att man tar sig förbi bilarnas trådlösa låssystem, enligt försäkringsbolaget If.

Nyckellösa bilar hacas av biltjuvar i allt större utsträckning enligt försäkringsbolaget If.

Nyckellösa bilar hacas av biltjuvar i allt större utsträckning enligt försäkringsbolaget If.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

NORRKÖPING2018-09-30 08:00

Särskilt oroande är ökningen av stölder av nyckellösa bilar, så kallade reläattacker, ett tillvägagångssätt som försäkringsbolaget If sett öka markant under 2018.

I takt med att bilarnas låssystem moderniserats har brottslingar tillgripit mer tekniska lösningar för att ta sig in i och lägga beslag på fordonen. Polisen har under flera års tid varnat för biltjuvars användande av störsändare, som blockerar kontakten mellan nyckel och fordon så att bilen inte låses och larmas när man tror att den gör det. Brottet sker vanligtvis i anslutning till stormarknader och tätt befolkade parkeringar och garage, där tjuvarna obemärkt kan länsa den olåsta bilen.

Under det senaste året har man också sett en stor ökning av anmälningar om så kallade reläattacker, där brottslingarna utnyttjar de moderna nyckellösa låssystem, där man istället använder en "tagg", som finns i vissa fordon. Låssystemet gör att bilen låses upp automatiskt när det identifierar att "taggen" är i närheten.

Med hjälp av reläsändare kan tjuvarna fånga upp och förstärka signalen från en nyckel belägen inne i en bostad, och sedan både öppna och köra iväg bilen.

– Brotten sker i regel nattetid och vanligen rör det sig om två gärningsmän – en utanför ytterdörren som fångar upp signalen från bilnycklarna, som man ju ofta har i hallen, och en med en reläsändare eller förstärkare precis i anslutning till bilen, säger Josefin Hamilton, som i år tagit emot flera anmälningar i veckan.

Ifs råd för att undvika bilstölder:

• Kontrollera att bilen har låsts ordentligt när du lämnar den.

• Om du har ett fordon med nyckellöst system – förvara nyckeln nattetid i en plåtburk med ett slutet plåtlock för att förhindra kapning av signalen. Det finns också särskilda nyckelfodral att köpa som blockerar signalen.

• Om du bor i villa, installera utebelysning med rörelsesensor.

• Montera billarm.

• Använd rattkrycka, vilket försvårar stöld av ratt och airbag.

• Märk bildelarna med spårbar DNA-märkning, och informera med dekaler på bilen om sådan märkning är gjord. Det kan avskräcka och dessutom binda tjuven till brottet.

• Montera hjullås om du har dyra fälgar.

• Lämna inte väskor och värdesaker synligt i bilen.

• Om du har garage, parkera där nattetid, alternativt bakom stängd grind på uppfarten. Om du parkerar på gatan, stå så öppet och upplyst som möjligt.

• Ta initiativ till grannsamverkan där du bor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om