Eftersom Siavash vägrat att själv ombesörja sin utvisning togs han i förvar av polisen. I tisdags fördes han med poliseskort på flyget till Teheran.
Men där tog man alltså inte emot honom. Återkommen till Norrköping bara en dag senare fick Siavash ett jublande mottagande.
Chefen för Norrköpingspolisens utlänningsenhet Kent Fernström säger till Folkbladet, att han inte kan uttala sig om några detaljer.
– Jag har ännu inte fått någon reseberättelse från polisen, som följde med på resan. Men vi har uppdraget kvar. Utvisningen har beslutats av Migrationsverket och överprövats av Migrationsöverdomstolen. Så det är fortfarande vår uppgift att verkställa utvisningen.
– Och på sådana resehandlingar, som vi hade med här, har vi fått in folk i Iran tidigare.
När vederbörande själv inte vill medverka till sin avresa blir det fråga om tvång, och ärendet övergår då från Migrationsverket till polisen.
Camilla Säwar har varit utlänningsenhetens handläggare av fallet Siavash. Vi frågar först, varför det dröjde tre år innan polisen tog itu med fallet. Redan i maj 2011 överlämnade Migrationsverket saken till polisen.
– Det är inte så jätteovanligt, att det kan gå några år. Vi har ganska många ärenden. Med vissa länder är det också under vissa perioder lättare, och under andra perioder svårare. Ibland kan det vara lönlöst just då att försöka verkställa utvisningar till Iran, Irak, Somalia, säger Camilla Säwar.
– Jag har haft flera samtal med Sia, som han ju kallas. Han vet tydligt och klart vad som gäller. Han har också informerats om, vad som gäller för tillstånd grundat på anknytning.
– Vi poliser åker ju bara med, när det handlar om förhandlingsresor. Men det gör vi ganska ofta, och jag har själv varit flera gånger i Iran.
– Där fungerar det inte som i Sverige. Här följer tjänstemannen lagarna och tar inte sina egna beslut. Men så är det inte i ett land som Iran. Där kan det också hända, att en person med hemlandspass ändå inte tas emot.
– Vi vet vad som hände där nere, men det kan jag på grund av sekretessen inte yttra mig om. Vi anser att vi hade god dokumentation. Både vi och Migrationsverket anser att Sia har klargjort sin identitet. Men styrka sin identitet, det kan han bara med ett pass från hemlandet. Och det har han inte skaffat.
– Det har han kanske heller inte velat skaffa. I sådana fall kan Iran vara ett klurigt land. Ibland går det, men ibland går det inte, säger Camilla Säwar.