Fotografen bakom utställningen är Charlie Andreasson, sjöman från Göteborg, som två gånger varit med på fartyg som satt kurs mot Gaza. Hela vägen var han med på segelskonaren Estelle 2012 – som var fylld med förnödenheter men bordades på internationellt vatten och tvingades in till Israel. 2015 deltog han i resan med fisketrålaren Marianne, som sedan skänktes till palsestinska fiskare.
– De blir hela tiden av med sina båtar på eget vatten. Fiskarna ska också ha rätt att fiska 20 sjömil ut, men ändå beskjuts de av israelisk militär. De tvingas hålla sig inom sex sjömil, där det är för grunt för att fiska. Man tvingas importera fisk från den nation som begränsar och ockuperar dem. Man kan tycka att fiske borde inte vara något hot mot staten Israel, säger Charlie Andreasson.
Ship to Gaza kräver att blockaden ska hävas omedelbart eftersom hela befolkningen blir kollektivt bestraffad och tvingas leva i en politiskt skapad misär.
Charlie Andersson bodde också i Gaza ett helt år för att delta i att bygga om en fiskebåt till en lastbåt för att stödja området genom att kunna exportera varor från Palestina till Europa.
– När vi tänker på blockaden handlar det ofta om hur svårt det är att få in material som sjukvårdsutrustning. Men man tänker sällan hur svårt det är att exportera. Bara sex procent av det som tilläts exporeras för tio år sedan får exporteras nu, säger han.
En av hans egna bilder i utställningen har fångat ögonblicket när båtbygget träffas av en israelisk missil – och ett års arbete förstörs. Andra bilder visar Gazas enda rehabiliteringssjukhus som bomades i kriget 2014. En skottskadade demonstranter som planterat olivträd i ett symboliskt försök att återta en del av bufferzonen. Stadsdelen Shujaiya, öster om Gaza, ödelagd i ruiner efter kriget 2014.
Vad kan vanliga människor i Norrköping göra?
– Först och främst: Sätta sig in i situationen. Ju mer insatta och engagerade människor är, desto svårare är det för politiker att blunda för brott mot mänskliga rättigheter som pågår, säger Charlie Andreasson.
– Därför gör vi den här turnén, där vi informerar om Israels ockupation och blockad mot Gaza men även mänskliga rättigheter och den allmänna folkrätten. Folk känner till begreppen, men kan sällan redogöra för innehållet, och därför ser man inte kopplingen till flyktingströmar hit och förstår inte när övergrepp sker.
Under turnén samlade man också stöd för Womens Boat to Gaza som avgår i höst med två båtar. Med det initiativet vill man särskilt vill lyfta kvinnornas svåra situation i Gaza, ett område som enligt en FN-rapport kan vara helt obeboeligt 2020. Redan idag är nästan allt vatten otjänligt och måste filtreras.