Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Shia och sunni sida vid sida

I Irak har denna högtid ackompanjerats av sprängdåd mot shiamuslimer, med många döda. Men i Norrköping gick på söndagen shia- och sunnimuslimer sida vid sida nerför Drottninggatan, till åminnelse av imamen Hussein. Och minst lika notabelt: Längst fram i tåget gick – kvinnorna!

På Tyska torget fick man lyssna till tal på både arabiska och svenska.

På Tyska torget fick man lyssna till tal på både arabiska och svenska.

Foto: Titti Olovsson

NORRKÖPING2013-11-18 09:43

Ashura kallas högtiden, som vid den här tiden firas över hela den shiamuslimska världen. Shia och sunni håller sig med helt skilda traditioner, där de i stort sett bara är ense om Muhammed, Profeten.

– Men här i Sverige är sunni och shia vänner. Han som bär svenska flaggan är sunni, förklarade Foaad Al Asadi från Irak Kultur Center, som arrangerade manifestationen, för Folkbladet.

Det var några hundra personer – män, kvinnor och barn – som från Stadsbiblioteket tågade nerför Drottninggatan, med svenska och irakiska flaggan i täten. Banderoller och skyltar bar fram budskap som "Imam Hussein ett tidlöst ljus" och "Ashura inspirerar global frigörelse".

Kvinnorna främst

Främst gick kvinnorna, otänkbart i vilket arabland som helst. Men nu är vi alltså i Sverige. Och här fanns folk inte bara från Irak utan även från Afghanistan, Syrien, Libanon och Iran. På Tyska torget hölls lovtal till Hussein på både arabiska och svenska, och hyllningsropen skallade.

En fredlig, vänlig manifestation var det; en maximal kontrast mot dagens Irak.

– Förut var vi sams i Irak också, men det var före USA-ockupationen.

– Vi är för frihet, och mot diktatur. Vi är emot all diktatur. Men det här är ändå ingen politisk manifestation, sade Foaad Al Asadi.

Läs hela artikeln i måndagens Folkbladet.

För shia var Profetens (Muhammeds) ende rättmätige arvtagare den med hans dotter gifte Ali, tillika hans kusin. Ali var den förste imamen (medan sunni hållit sig med kalifer).

Alis son Hussein stupade år 680 vid Karbala, i inbördeskriget som härjade den då nya religionen. Där inleddes den klyvnad mellan shia och sunni, som även består mer än 1 300 år senare. Karbala i Irak är för shia en helig ort, dit miljoner vallfärdar. Hussein är den främste bland martyrerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om