Det är en somrig förmiddag när Folkbladet besöker SFI:s sommarskola. 85 elever från Arbetsförmedlingens etableringsprogram är anslutna för att under två veckor få ytterligare språkträning. Folkbladet träffar en grupp som har kommit långt med sin SFI-undervisning, en C-D-grupp, och som jobbar med såväl grammatik som läs- och skrivövningar och hörförståelse. På två laminerade lappar på väggen i klassrummet hänger kursens mål.
- Får man godkänt på D-nivån kan man börja läsa Svenska som andraspråk, säger Marianne Lindvall, gruppens lärare.
GruppövningDet är femte dagen på sommarskolan och Marianne berättar att hon i dag har lärt sig alla elevernas namn. I grupper sitter de tjugofem eleverna och diskuterar vad de vet om Sverige. Ansam Hazem säger engagerat att de bland annat har pratat om politik och geografi.
Som en del av Arbetsförmedlingens etableringsprogram söker eleverna även praktikplatser och gruppen kommer in på ett samtal om arbetsmarknaden.
Adnan Nissan är utbildad tandläkare. I en och en halv månad hade han praktik på Folktandvården men nu tycker han att det är svårt att både få jobb och praktik och berättar om en vän till honom.
- Jag har en kompis som är tandläkare och som har varit här i sex månader och har haft problem med att hitta praktik.
Det har blivit dags för fikarast och med en kopp i handen går de flesta ut på gården. Vid tio-tiden har det nämligen hunnit bli riktigt varmt och en annan elev, Jonathan Eyob, säger glatt att det är hans första riktiga sommardag. Precis som eleverna under gruppövningen kommer även han efter en stund in på diskussionen om jobb och framtidsplaner.
- Just nu verkar staden död. Arbetsförmedlingen försöker fixa ett jobb och vi försöker själva, men det är svårt.
- Jag har en plan att starta min egen franchise men först måste jag lära mig svenska och jobba i ett år. Jag tror att alla här har en plan.
Läs mer i papperstidningen.