Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sextrakasserad på jobbet

LINKÖPING
Upprepade trakasserier och sexuella anspelningar under ett års tid. Det uppger en kvinna att hon utsatts för på sin arbetsplats.
Nu har hon polisanmält en av cheferna på det medieföretag i Linköping där hon är anställd och är sedan igår sjukskriven.

Norrköping2002-08-16 00:00
Anmälan mot en av cheferna på företaget där kvinnan arbetar gjordes i måndags. Till polisen uppger kvinnan att hon utsatts för sexuella trakasserier från och med augusti 2000 och till och med juni 2001.
I övrigt är chefen för våldsroteln i Linköping, Rolf Holstein, förtegen kring detaljerna i fallet och hänvisar till att ärendet är underkastat sekretess.
- Jag har bestämt att inga uppgifter ska komma från mig eftersom det är en ganska infekterad historia. Vissa delar i det här kan vara till men för någon av de inblandade eller närstående, säger Rolf Holstein.
Han bekräftar dock att en förundersökning har inletts och att ärendet är överlämnat till åklagare. Brottsrubriceringarna är ofredande, försök till sexuellt utnyttjande, sexuellt ofredande och olaga frihetsberövande.

<b>Sexuella anspelningar</b>
För TV 4 Öst berättar kvinnan att trakasserierna bland annat bestått av e-postmeddelanden där chefen gjort sexuella anspelningar.
Han skulle också ha insinuerat att hon inte fick jobba kvar om hon inte påbörjade ett förhållande med honom. Kvinnan uppger också till TV4 Öst att mannen ständigt ringt till henne och kommit hem till henne på nätterna. Hon fick till slut flytta och skaffa hemligt telefonnummer.

<b>Förvånad</b>
Den verkställande direktören på medieföretaget där kvinnan arbetar är förvånad över att hon polisanmält händelserna.
- Vi engagerade oss väldigt mycket i detta för att nå en lösning. För nio månader sedan träffade vi ett avtal som parterna var nöjda med, tyckte var bra och skrev under. En person omplacerades och fick nya uppgifter., säger bolagets vd.
Han framhåller att det är tragiskt när det uppstår misstankar om sexuella trakasserier på en arbetsplats. Han menar att det skapar en ansträngd miljö och att det i synnerhet drabbar de inblandade. Han har nu bjudit in representanter för Journalistförbundet och arbetsgivarorganisationen för att diskutera fallet.

<b>Känsligt</b>
Margaret Gillberg är förhandlingssekreterare på Journalistförbundet. Hon berättar att det inte finns någon fast handlingsplan för hur parterna på ett medieföretag bör agera när misstankar om sexuella trakasserier uppstår. Hon menar istället att det varierar från fall till fall.
- Det här är ju känsliga frågor och man får gå försiktigt fram.
Margaret Gillberg rekommenderar generellt att förhandlingar i första hand bör ske mellan den lokala fackklubben och arbetsgivaren. I andra hand ska diskussioner om lösningar på problemet föras centralt mellan Journalistförbundet och arbetsgivarorganisationen.
- Är det uppenbara oegentligheter så måste man polisanmäla och det avgör alltid den som är drabbad, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om