Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sexåtalad polis tar emot anmälningar

Norrköpingspolisen är åtalad för att ha tafsat på en kvinnlig kollega.
Nu är han omplacerad - men arbetar fortfarande med att ta emot anmälningar.
- Det är skrämmande. Han kan vara den första kontakten för en sexofredad kvinna, säger Birgitta Sahlqvist på Brottsofferjouren.

Det är upprörande att en polis som är åtalad för sexuellt ofredande får ta emot brottsanmälningar, tycker Birgitta Sahlqvist, ordförande för brottsofferjouren i Norrköping. 
Foto: Janne Forsby/arkiv

Det är upprörande att en polis som är åtalad för sexuellt ofredande får ta emot brottsanmälningar, tycker Birgitta Sahlqvist, ordförande för brottsofferjouren i Norrköping. Foto: Janne Forsby/arkiv

Foto:

NORRKÖPING2005-04-13 06:00
Det var på en teambuilding-resa till Sälen med delar av ordningspolisen i Norrköping som 51-åringen gjorde sexuella närmanden mot sin kollega.
Enligt kvinnan kom han med sexuella anspelningar, tog henne på brösten och rumpan. Vid ett tillfälle ska han också ha försökt att föra sin hand mot hennes underliv.
Nu står 51-åringen åtalad för sexuellt ofredande, alternativt ofredande. I väntan på att fallet ska prövas i tingsrätten är han omplacerad till annan ort. Men han arbetar fortfarande med att via telefon ta emot anmälningar.
- Det är upprörande. Det är viktigt att poängtera att han är oskyldig till dom har fallit, men i avvaktan på rättegången bör han inte ha en tjänst där han riskerar att ha kontakt med brottsoffer som råkat ut för samma sak som han själv är åtalad för. Det är fruktansvärt dåligt av polisledningen, säger Birgitta Sahlqvist, ordförande för Brottsofferjouren i Norrköping.
Lars Erik Jonsson, personalchef vid polisen i Östergötland, är oförstående till kritiken.
- Han har omplacerats till annan ort med hänsyn till kvinnan. Däremot har han samma arbetsuppgifter som tidigare. Om misstankarna mot honom stämmer betedde han sig illa vid ett tillfälle när han träffade kollegor privat, men jag kan inte tänka mig att det påverkar hans arbete.

<B>+ Är det inte olyckligt att han ska ta emot anmälningar från sexofredade kvinnor?</B>
- Risken är mikroskopisk. Familjevåld tar oftast hand om sådana anmälningar direkt. Jag ser det inte som ett problem.
Birgitta Sahlqvist tycker annorlunda.
- Om det finns minsta risk för att det ska inträffa är oacceptabelt. Tänk om ett brottsoffer ringer och han ska ta upp anmälan. Ska hon berätta alla detaljer om hur en person har ofredat henne för en man som själv är misstänkt för samma sak.
Rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd har beslutat att mannen inte riskerar att förlora sitt arbete om han döms. Däremot väntar då en disciplinutredning.
- Vi avvaktar domen. Om han fälls får vi då ta ställning till var han ska arbeta och med vilka uppgifter, säger Lars Erik Jonsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om