Den 1 december flyttade servicekontoret, med de statliga myndigheterna Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten och Skattemyndigheten, från trånga lokaler på Hospitalsgatan, in på övre planet i det äldsta huset av två i Spiralens köpcentrum. Tar man rulltrappan upp så kan man träffa handläggare här, mitt i city
Här kan man få hjälp med både längre, komplicerade ärenden eller gå till en snabbdisk. Alla handläggare servar alla tre myndigheterna.
– Det finns också kundarbetsplatser där kunden själv kan gå in och prova våra e-tjänster och skriva ut blanketter, säger Gunilla Arvidsson Larsson, enhetschef för servicekontoret på Spiralen.
Alla servicekontor i landet har samma koncept. Antingen är Försäkringskassan arbetsgivare, som i Norrköping, eller så är det Skatteverket.
– Det är inte så många servicekontor som ligger i ett köpcenter, men vi tyckte att det här kändes bra. På den här våningen fick vi en egen hörna, säger Gunilla Arvidsson Larsson.
Fungerar det bra att vara här?
– Jättebra. Otroligt bra. Kunderna gratulerar oss till det här, och vi måste ju gratulera kunderna. Man står inte på varandra som på det andra stället - vi har lite mer än tre gånger så stor kundyta här.
Det är också nära Söder Tull, en knutpunkt för allmänna kommunikationer.
Servicekontoret blir nu också från nästa vecka plattform för ett pilotprojekt, när kommunen, Migrationsverket och Arbetsförmedlingen också flyttar in här med representanter som tillsammans snabbare och enklare ska hjälpa nyanlända, nu när flyktingströmmen ökar, att komma in i samhället och hitta en egen försörjning.
Norrköping är en av fyra kommuner i landet som startar ett sådant pilotkontor. De övriga kommunerna är Ljusdal, Alingsås och Borlänge. Projektet, som ska utveckla nya arbetssätt, kallas Mötesplatser.
– Vi ligger precis i startgroparna. Nästa vecka, på tisdag, startar det i skarp drift här i Norrköping. Vi ligger lite före de andra kontoren, säger Gunilla Arvidsson Larsson.
– Vi gör det här för att underlätta etableringsprocessen för nyanlända. Det är också för att vi ska få till ett effektivare arbetssätt inom de olika myndigheterna.
Det ettåriga projektet kommer att drivas av en gemensam projektledare som har i uppdrag att hålla samman arbetet på de fyra pilotorterna.
Enligt Yvonne Thilander, chef för arbetsmarknadskontoret i Norrköping, handlar det om övergången från asylsökande till permanent uppehållstillstånd och alla myndighetskontakter det för med sig.
– Alla aktörer har nytta av det inte krånglas till, säger hon.
Alexander Gil, förvaltare av Lundbergs kommersiella lokaler, välkomnar servicekontoret i Spiralen där man haft tomma butiksytor.
– Det här övre planet på Spiralen har varit lite av ett sorgebarn under många år.
– Ofta inom handel handlar det om att få in ett ankare. Ur vårt perspektiv är Försäkringskassan ett ankare här, som drar hit en stadig ström av kunder och besökare, säger Alexander Gil.
Positivt för de andra aktörerna i huset och för kunderna, som får mer service, menar han.
Den 19 februari öppnar Lekia med ett Pandurokoncept intill servicekontoret. På andra sidan finns en vakant lokal.
– Vår tanke med det övre planet är att vi ska ha en ganska tydlig barnprofil, säger Alexander Gil.
Flera klädbutiker har till exempel sina barnavdelningar här.
I Norrköping har tidigare det kommunala biblioteket i Hageby flyttat in i Mirum galleria.