Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ser framåt efter stökig höst

Vardagen är tillbaka på Ektorpsskolan, efter tumultet vid julavslutningen. De två elever som polisanmäldes går inte längre kvar på skolan. Nye rektorn Anders Pantzar är på plats och tillsammans med kollegan Kristina Lohman ser han framåt.

Rektorerna Anders Pantzar och Kristina Lohman tillsammans med eleverna Cristian Bifalk, Leio Rommestam, Jonatan Johnsson, Cassandra Wigh, och Erik Frithz. "Det är bra nu",   säger eleverna om stämningen i skolan.

Rektorerna Anders Pantzar och Kristina Lohman tillsammans med eleverna Cristian Bifalk, Leio Rommestam, Jonatan Johnsson, Cassandra Wigh, och Erik Frithz. "Det är bra nu", säger eleverna om stämningen i skolan.

Foto: Titti Olovsson

NORRKÖPING2008-01-18 03:00
Ektorpsskolan hade haft en stökig höst, men arbetet med att komma till rätta med det var igång, kommunen hade beviljat fyra nya tjänster till vårterminen, och Anders Pantzar från Navestadsskolan var på gång till den andra, vakanta, rektorsposten. Då kom händelserna på julavslutningen, som slutade med att två elever i årskurs åtta blev polisanmälda, för misshandel och olaga hot. De flesta eleverna, och många lärare, såg aldrig vad som hände. Skolan hade tre olika avslutningar, för sjuan, åttan och nian. - Alla avslutningarna blev fina, säger rektor Kristina Lohman. Hotade rektorn
Men det hade varit oroligt i korridorerna under eftermiddagen. Den här kvällen var det två elever, "två av 450", som vägrade lyssna till de gränser som de vuxna satt upp, beskriver hon. Det var två separata händelser. En elev, som varit störande och hade jackan på sig, uppmanades att lämna aulan. Han skrek, bankade på glasrutorna till aulan, knuffades och hotade rektorn när hon sa åt honom att gå ut från skolan. Grupptryck
Den andra eleven, som uppträtt oroligt i korridorerna, och uppmanats att gå hem, sprang, under grupptryck från 10-15 ungdomar, gamla elever och elever från andra skolor, i mörkret utanför, rakt in i skolans personal som stod i vägen i entrén, och knuffade dem åt sidorna för att komma in igen. - Jag har aldrig blivit utsatt för våld tidigare, inte på det sättet, handgripligen, fysiskt, säger Kristina Lohman. De två eleverna kom inte tillbaka efter jullovet. De fick byta skola. - De blev förflyttade. Det handlar om relationer, om förtroendet mellan oss och dem, säger Kristina Lohman. Alla elever har rätt till en bra utbildning och stöd. När resurslärarna som ska jobba med dem själva drabbats skulle det vara svårt. Läste tidningarna
Den första skoldagen ägnade man åt att läsa tidningsartiklarna och prata om det inträffade. - Ingen tycker om det som hände. FÖ: Hur är det på skolan idag? - Lugnt. Koncentrerat, säger Kristina Lohman. Samtalen om värdegrunden i skolan fortsätter, hur man ska vara mot varandra. Två personer har nyanställts för att jobba i en grupp för elever som behöver särskilt stöd och en person ska hålla i rast- och korridorverksamhet. Den fjärde tjänsten används så att redan anställda kan gå upp i tid. Kristina Lohman säger att Ektorpsskolan, som tappat 20 tjänster på tre år, beroende på minskat elevunderlag och konkurrens från friskolor, hamnat i "radioskugga" när det gäller resurser. Samtidigt är det så att bostadsområdet, där ohälsotalet är lika stort som i Hageby, har en social struktur som gör att det behövs ett bättre samarbete med social och fritid. Intensivstudier
I höstas erbjöds niorna att intensivstudera under en av två praoveckor, för att förbättra betygen, något många nappade på. Rektorerna pratar om att ge eleverna rätt uppgifter och utmaningar, om lust att lära. Nu ska kommunen återinföra profilerna på skolorna, något Anders Pantzar välkomnar. - När kommunen tog bort profilerna öppnade man för friskolorna, säger Anders Pantzar. "Det är en bra skola"
Pantzar menar att bråket på Ektorpsskolan kunde ha hänt på vilken skola som helst. - Det är en jättebra skola, säger han, med duktig, professionell personal som försöker hitta lösningar på allt. Kristina Lohman har myntat ett uttryck för hur skolan vill arbeta: TMK, Tydlighet Med Kärlek. - Det är en bra skola, säger eleven Cassandra Wigh, 14. Det har varit stökigt ett tag, men nu har vi rett ut det. - Det blev lite överdrivet allting, tycker Erik Frithz, 15.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om