Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ser över skolorna: "Hamna så rätt som möjligt"

Utbildningskontoret har fått i uppdrag att utreda skolorganisationen i tre områden, västra och östra stadsdelarna och Vikbolandet, för att se om man ligger rätt i planeringen, då förutsättningarna kan ha förändrats.

Montessoriskolan vid Värdshusgatan kommer på sikt att flytta till den nya stora grundskolan som ska byggas på Ebers gamla yrkesprogramsområde.

Montessoriskolan vid Värdshusgatan kommer på sikt att flytta till den nya stora grundskolan som ska byggas på Ebers gamla yrkesprogramsområde.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Norrköping2021-07-06 13:00

Det beslutet togs vid utbildningsnämndens senaste sammanträde.

– Det är många beslut som tagits genom åren, att det ska byggas en skola eller renoveras en skola, sedan har det hunnit rinna mycket vatten under broarna, tiden har gått, prognoserna och behoven har förändrats, och det har tillkommit friskolor. Vi vill helt enkelt se över så vi inte bara slentrianmässigt går på gamla beslut, utan vi försöker numera se områdesvis, inte bara titta på en skola i taget, säger lokalstrateg Oskar Aldén.

undefined
Här, där Ebers nu rivna yrkesprogramsområde låg, ska den nya grundskolan för 700 elever byggas.

I området västra staden planeras en ny stor grundskola med cirka 700 elever på tomten där Ebersteinska gymnasiet tidigare hade sina yrkesprogram. De gamla gymnasiebyggnaderna är rivna. I bästa fall står den nya grundskolan klar till höstterminen 2024, säger Oskar Aldén. Montessoriskolan, vars lokaler är i dåligt skick, ska flytta från Värdshusgatan till den nya skolan, vilket fyller den till hälften. Den övriga kapaciteten är en planerad utökning till följd av förtätningen i västra staden och den ökade befolkningen i city.

Villastadsskolan står efter ett tidigare beslut i startgroparna för renovering och utbyggnad, något som fram till nu pausats på grund av överklagat bygglov. I dag finns det inga hinder kvar, och det man nu ska utreda är vilka elever som ska gå på den skolan, och vilka årskurser man ska ha.

– Även där – vi vill inte slentrianmässigt bara dra igång projektet och för att sedan upptäcka att ojdå, vi kanske skulle ha tänkt på ett annat sätt, säger Oskar Aldén och talar om att fräscha upp tankarna, och att det tillkommit nya politiker sedan beslutet togs för flera år sedan.

– Besluten gäller ju så klart, men på något sätt vill vi att våra sittande politiker är uppdaterade och att vi är överens om att det är så här vi ska göra. Det är mycket pengar i alla skolbyggnader, då vill man ju att alla pengar ska hamna så rätt som möjligt.

undefined
Malmska skolan vid Östra Promenaden ska renoveras och troligen bli mellanstadieskola.

Oxelbergsskolan i stans östra del är i behov av renovering och investeringsmedel finns beslutade. Renoveringsbehovet har visat sig större än planerat och en ny lokalöversyn måste göras. På Syltenområde tänker man sig en skoltomt, då det inte finns någon sådan i Inre hamnen. Och i Östantill pågår utveckling av befintliga skolbyggnader.

– Vi har väldigt ont om kommunala skolor i centrala lägen. Men behöver se över alla möjligheter.

– Vi håller på med Oskarsskolan för att utöka högstadiet, men sedan kommer vi också att renovera upp Malmska skolan och just när är tänket att det ska vara mellanstadieelever i den skolan, säger Oskar Aldén.

På Vikbolandet är halva Dagsbergs skola evakuerad. Mellanstadiet går inte längre på Dagsberg, utan på Vikbolandsskolan. Utbyggnad av Dagsbergsskolan hindras av flygplatsen. De gamla skollokalerna är inte bra, så i dag har man tillfälliga paviljonglösningar. Frågan är hur stor en ny skola ska bli och var den ska placeras. Det finns två olika platsalternativ, två olika tomter söder om Arkösundsvägen, söder om Ljunga, men inget är ännu beslutat. När en ny skola kan stå klar är oklart. 

Senast till början av nästa år ska tjänstemännen återrapportera till utbildningsnämnden, och då lägga fram sin utredning av skolorganisationen.

– Under hösten ska vi jobba fram det här, säger Oskar Aldén.

Fakta

Utbildningskontoret i Norrköping har fått i uppdrag att utreda skolorganisationen i tre områden, västra och östra stadsdelarna och Vikbolandet, för att se om man ligger rätt i planeringen, då förutsättningarna kan ha förändrats.

Det beslutet togs vid utbildningsnämndens senaste sammanträde.

Senast till början av nästa år ska tjänstemännen återrapportera till utbildningsnämnden, och då lägga fram sin utredning av skolorganisationen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!