Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nattvandrarna befarar stökig höst i Norrköping

En höst med tilltagande stök och fylla. Organisationen Back up tecknar en dyster bild av ungas festande i centrala Norrköping.

Willy Flores och Johan Henriksson driver Back up i Norrköping, en ideell organisation som nattvandrar under helgerna.

Willy Flores och Johan Henriksson driver Back up i Norrköping, en ideell organisation som nattvandrar under helgerna.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Norrköping2021-09-06 20:00

Östgötapolisen fick jobba hårt under helgen som gick.

Inte mindre än 33 personer omhändertogs för fylleri eller narkotikapåverkan natten mot lördagen. Totalt fick man hantera ungefär 130 ärenden.

– Våra patruller fick jobba hårt. Det bara smattrade med samtal, sa Johnny Gustavsson, polisens presstalesperson, till Folkbladet på lördagsmorgonen.

Enligt polisen i Region Öst var fylleriet värre i Linköping än i Norrköping, men även på mindre orter i länet fick ordningsmakten ta hand om överförfriskade ungdomar.

Att det varit stökigt på stan är något som ideella organisationen Back up Norrköping kan vidimera.

– Under sommaren har det varit ganska lugnt, men nu märker vi att allt fler ungdomar rör sig på stan, säger Johan Henriksson, verksamhetschef på Back up.

Organisationen har nyligen återuppstått efter flera år i träda. Johan Henriksson och utbildningsansvarige Willy Flores driver verksamheten från kulturcaféet Ting på Prästgatan med ägaren Braulio Ortegas goda minne.

Varannan helg under sommaren har ett tiotal medlemmar från Back up nattvandrat i centrala Norrköping.

– Man känner absolut att ungdomarna har ett uppdämt behov av att samlas på stan. Min bild är att det här kommer eskalera, att det kommer bli fler som rör sig därute på kvällar och nätter framöver.

Back up bekräftar den bild som polisen tidigare gett uttryck för: Att fylleriet är omfattande och att en del väldigt unga barn – några så unga som 8-10 år – rör sig ute i den tuffa miljön.

– Det förekommer, men är inte jättevanligt. Det är sorgligt och jättetråkigt, man blir mörkrädd och ledsen, fortsätter Johan Henriksson.

Att vuxna rör sig i city under sena kvällstimmarna har ofta en lugnande effekt, men arbetet är långtifrån enkelt.

– Det gäller för vår personal att vara försiktig. Vi är inte där för att konfrontera ungdomarna eller tillrättavisa dem. Vi är ju inga poliser. Det händer att det blir ett munhuggande men har man väl kommit igång och börjat snacka släpper de ofta den tuffa jargongen.

Back up vill växa, synas ännu mer på stan, men saknar ekonomiska muskler för att organisera sitt arbete och utbilda nya medlemmar.

– Vi har inte ett öre i bidrag. Kommunpolitikerna gillar och uppskattar det vi gör. Moderaterna flaggade nyligen för att de vill vara med och stötta. Pengar finns, det handlar bara hur man vill prioritera, hävdar Johan Henriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!