Ser det osynliga
Lennart Nilsson är fotografen som vill göra det osynliga synligt. Han har gått från att göra porträtt och reportageserier till att fota människans inre. 81 år gammal är han fortfarande lika aktiv som i början av sin karriär.
Lennart Nilsson är fotografen som vill se den lilla världen. Det som finns men som inte syns för blotta ögat. FOTO: OLA AXMAN
Foto:
Lennart Nilsson har gått från att skildra det synliga till det som vi vet finns, men inte kan se. Att visa det osynliga anser han är drivkraften bakom hans arbete idag.
- Det inte ögat kan se, det är det jag vill göra synligt, säger han.
Hans fotografier har väckt stor uppmärksamhet både i Sverige och internationellt. När hans fotografier av hur ett foster utvecklas kallat "The drama of life before birth" publicerades i amerikanska tidskriften Life 1965 sålde upplagan på åtta miljoner exemplar slut på några dagar. Bilderna resulterade sedemera i boken "Ett barn blir till", som nu tryckts i fjärde upplagan.
Lennart Nilsson har fortsatt på den vägen, att fotografera det som inte kan ses. Att göra det osynliga synligt.
- Det som jag har gjort under de senaste 30 åren är det som är mest känt, men osynligt för människan.
Men trots hans utforskande av den mikroskopiska världen väljer han en helt annan bildserie när jag frågar honom om vilka bilder som han är mest stolt över.
- Det är svårt att säga, men det där med isbjörnarna är väldigt gripande, säger han.
Hans skildring av isbjörnsjakt vid Spetsbergen 1947 där en isbjörnsunge, som tagits till fånga, klamrar sig fast vid sin döda mor väckte stor uppmärksamhet när de publicerades i Life. Bilderna blev en början på hans internationella karriär.
Lennart Nilsson berättar att han fortfarande tar porträttbilder, men hans huvudsakliga arbete är ändå att ta bilder på det allra minsta. Han har arbetat med att med hjälp av svepelektronmikroskop ta bilder på sarsviruset och influensaviruset på sin arbetsplats på Karolinska institutet i Stockholm.
Nu arbetar han med att fotografera minimala partiklar som finns i luften och som vi andas in. Partiklar som är skadliga för lungorna. Då fotograferar han med hjälp av ett svepelektronmikroskop med flera 100.000 gångers förstoring.
I maj kommer Lennart Nilsson att få ett nytt specialtillverkat svepelektronmikroskop från Japan. Med det kan han fotografera med två miljoner gångers förstoring och ändå få bilderna helt skarpa. Då kan han se och fotografera hur virus arbetar inne i en cell.
- Det är spännande, säger Lennart Nilsson. Det är något som är helt osynligt för oss, men det är något som jag som fotografisk journalist vill beskriva.