Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sent bevis ställde in piraträttegång

Nytt bevismaterial som den åtalade inte hunnit ta del av, gjorde att rättegången mot den åtalade 24-åringen ställdes in.

Foto:

NORRKÖPING2016-01-07 15:00

24-åringen står åtalad för brott mot upphovsrättslagen efter att olovligen ha spridit drygt 70 filmer via fildelningstjänsten Swe-Piracy. Det var 2012 som tillslaget mot 24-åringen gjordes, sedan tog det lång tid att få servrarna utlämnade från Nederländerna och nu, fyra år senare var det alltså dags för förhandling i tingsrätten.

– Visst hade det varit skönt om det äntligen kunde vara över, men samtidigt vill jag att allt ska gå rätt till, säger 24-åringen.

Så sent som på trettondagsafton lämnade åklagaren Henrik Rasmusson in nytt bevismaterial i form av en chatkonversation som man menar att den åtalade har deltagit i, något som man från försvarets sida bestrider.

– Jag hade inte möjlighet att ta del av de nya uppgifterna eftersom jag satt på ett flygplan och min klient jobbade så inte heller han har haft den tid som krävs, säger advokat Per E Samuelsson.

Och han vet vad som krävs för han var försvarsadvokat för de åtalade vid Piratbay-rättegången. Den gången handlade det om verksamhet i betydligt större omfattning.

– Nu handlar det om en ung kille som i sin ungdom hade det här som hobby, han har inte tjänat något på det, säger Per E Samuelsson.

Men det anser Henrik Pontén som företräder Rättighetsalliansen och som krävt ett stort skadestånd för att 24-åringen bland annat tillgängliggjort filmen Åsa-Nisse.

– När jag hörde att de krävde 20 miljoner kronor i skadestånd för Åsa-Nissefilmen hade jag svårt att hålla mig för skratt, säger Per E Samuelsson.

Planerat var att rättegångsförhandling angående upphovsrättsbrott skulle ta sin början på torsdagen och att förhandlingen kring skadeståndet skulle ske efteråt, men samtidigt som rätten beslutade att torsdagens rättegång skulle ställas in på grund av det sena inkomna bevismaterialet, beslutade man även att båda punkterna ska förhandlas samtidigt.

– Det känns bra att brotts- och tvistemålet slås ihop, säger 24-åringen.

Det gjordes med anledning av att 24-åringen vid tvistemålet inte har någon försvarare vid skadeståndsmålet och att det rör sig om mycket stora summor.

– 20 miljoner kronor för en film, Pirate Bay dömdes till skadestånd på 34 miljoner kronor för 33 filmer. Det är orimliga proportioner och om min klient skulle dömas att betala ett så stort skadestånd skulle det förstöra hans liv, säger Per E Samuelsson.

Någon ny tid för förhandling är inte uppsatt, men Per E Samuelsson är uppbokad fram till i höst, så före september lär det inte bli.

Fildelning

Fildelning är en teknisk lösning för att tillgängliggöra eller nå filer för kopiering mellan datorer och liknande enheter över datornätverk, till exempel Internet.

Illegal fildelning avser oftast tillgängliggörande och kopiering av upphovsrättsskyddat material utan upphovsrättsinnehavarens tillstånd.

I ett domstolsmål mot trackersajten Pirate Bay, avgjort av Stockholms tingsrätt 2009 och Svea hovrätt 2010, ledde båda rättegångsprövningarna till fällande domar mot de ansvariga för The Pirate Bay.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om