Sensommar - men ingen brittsommar

Mornarna blir kyligare, men dagarna är fortfarande hyfsat varma för att vara oktober. I dag har Inger och Ingrid namnsdag och är det riktigt varmt den här dagen brukar man säga att vi har brittsommar, men inte i år.

Norrköping2006-10-09 06:00
- Eftersom det inte blivit riktig höst än, så kan vi inte få någon riktig brittsommar i år, förklarar Gunnar Berglund på SMHI.
I Norrköping ligger dygnets medeltemperatur just nu på ca 12 grader och då är det enligt definitionen fortfarande sensommar.
Därför blir det svårare och svårare att få brittsommar numer, eftersom den riktiga hösten infaller allt senare på året.
En brittsommar har enligt SMHI definitionen minst tre sommardagar i rad under perioden 4 till 10 oktober. För att en dag ska få kallas sommardag ska dygnsmedeltemperaturen vara över 10 grader. Med andra ord är brittsommar en ovanligt varm period som kommer efter en period av kyligt väder i början av hösten.

Heliga Birgitta
Vad uttrycket brittsommar egntligen betyder finns det många teorier om. Vissa anser att det hänger samman med Heliga Birgitta, många andra med att det är just Birgitta och Britta som har namnsdag den 7 oktober. En tredje koppling är att det var på den här tiden av året som det hölls Brittmässa, som var en officiell höstmarknad.
1900-talets varmaste brittsommar inträffade den 9 oktober 1995, då södra Skandinavien hade nästan 25 grader varmt.
- Den dagen hade vi 15,2 grader i medeltemperatur i Norrköping, säger Gunnar Berglund, och det kommer vi nog inte klå i år.
Brittsommar kallas även i vissa länder för indiansommar, den kan inträffa någon gång under perioden oktober till december. Enligt vissa härstammar det från den brittiska kolonialtiden i Indien eller från de vackra perioderna under hösten då de nordamerikanska indianerna jagade buffel.
I England talar man även om St Luke?s summer om värmen kommer i oktober, de anknyter då till ett helgon som har namnsdag den 10.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om