Under sommarmånaderna begås 58 inbrott om dagen, enligt statistik från Brå. Polisen går nu ut på sin hemsida och tipsar om vad man kan göra själv för att slippa påhälsning från tjuvarna.
– Det man ska tänka på är att få det att se ut som att någon är hemma. Det kan handla om att någon tar in posten eller att ha timer på lampor, säger Thomas Agnevik, presstalesperson vid polisen.
Tjuvarna har sina egna knep för att lista ut om en person är hemma. Det kan handla om att sätta en tändsticka i nyckelhålet eller vända på en soptunna. Enligt Thomas Agnevik är det mest effektiva sättet att motverka brott en organiserad grannsamverkan.
– En mer långsiktig lösning är att satsa på grannsamverkan. Statistik visar att brottsligheten minskar med 30 procent i områden där det finns en organiserad form av grannsamverkan. Det minskar dels risken för inbrott, men även risken för skadegörelse och andra typer av brott i området.
– Grannsamverkan bygger på ett eget engagemang, men det finns mycket hjälp att få på internet för att starta upp ett nätverk, säger Thomas Agnevik.
Ett tips på polisens hemsida är att inte skylta med sin resa på sociala medier.
– Det är något jag bestämt avråder ifrån. Det beror ju samtidigt mycket på hur du delar med dig på sociala medier, är det bara vänner och bekanta som får informationen är det ofta ingen större fara. Om du däremot skriver ut det offentligt blir det som en anslagstavla för tjuvar, säger Thomas Agnevik.
Uppklarningsprocenten på bostadsbrott i Sverige låg mellan två och sex procent mellan åren 2008 och 2017.
– Det är en låg procent. Det beror till största del på att det inte brukar finnas spår att säkra. Många av de här brotten begås av yrkeskriminella. Det handlar om utländska eller svenska ligor som har specialiserat sig på bostadsinbrott. De vet hur de ska göra för att inte lämna spår.
Att tipsa polisen, till exempel om personer som uppträder misstänkt, är också ett effektivt sätt för att minska inbrotten, enligt Thomas Agnevik.
– Ett fenomen som uppträtt de senaste åren är att man enbart skickar ut information på sociala medier. Till exempel lägger man ut information i grupper för ett specifikt bostadsområde. Det kan handla om personer som sett fordon som verkar misstänkta och ber grannarna hålla uppsikt. I de här fallen verkar man glömma bort att underrätta polisen. Det är ju egentligen polisen som hanterar sådan information i första hand, säger Thomas Agnevik.