Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sekretess hinder för flyktingars sjukvård

NORRKÖPING
Sekretessbestämmelser gör att asylsökande missar den hälsoundersökning de har rätt till.
Tidningen Landstingsvärlden uppger att omkring en tredjedel av alla asylsökande aldrig blir kallade till undersökning.

Norrköping2002-03-20 00:00
Claes Lind, jurist på Migrationsverket, uppger till Folkbladet att verket planerar att skriva till regeringen för att få till stånd en lagändring.
- En förändring av sekretesslagen måste beslutas av riksdagen, säger Lind. Vårriksdagen hinner knappast ta beslut. Förändringar dröjer.
Hälsoundersökningen är viktig då skador och eventuella smittsamma sjukdomar kan upptäckas.
Claes Lind berättar att integrationsverket informerar flyktingarna om rätten till hälsoundersökning vid ankomsten till Sverige.

<b>Ger sitt samtycke</b>
- Då finns möjligheten att flyktingarna ger sitt samtycke till att vi lämnar ut deras namn och begär hälsoundersökning eller att de själva tar kontakt och ber om undersökningen, säger Lind.
- Den tredje möjligheten är att landstingen begär information om vilka flyktingar som finns inom deras område. Då är problemet att landstingen inte vet vilka som finns och vi får inte av sekretesskäl lämna ut enskilda individer. Här tummar vi ibland lite på reglerna.

<b>Undervisning</b>
Tanken med sekretessen är att Migrationsverket inte ska underlätta för personer som försöker kartlägga flyktingar efterlysta i sitt hemland på grund av politisk verksamhet.
- Samma problem med sekretess finns när det gäller undervisning, säger Lind. Där brukar det dock lösa sig för de flesta då de asylsökande nästan alltid vill ha undervisning.

<b>En månad efter ankomst</b>
I bestämmelserna står att undervisning bör ger senast inom en månad efter ankomsten. För hälsoundersökningen är inte tidsgräns angiven.
- Eftersom kommunerna inte vet var flyktingbarn i skolåldern finns kan det dröja längre än en månad, säger Lind. I förslaget stod faktiskt ska. Regeringen fann att det var omöjligt att klara och ändrade till bör.
Landstingen har hittat en nödlösning för att hitta flyktingarna.
Varje kvartal får landstingen en lista på asylsökande som de får schablonersättning för.
- Problemet är att listan bara kommer varje kvartal och att undersökningen kan ske för sent, säger Lind. Ett annat problem är att nyanlända blandas med dem som bott i landstinget länge.
Många som söker asyl bor hos vänner eller släktingar. Deras adresser kan vara svåra att finna även utan sekretess.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om