Se upp: nu är det rötmånad
Varje år drabbas en halv miljon människor i Sverige av matförgiftning. I många fall beror förgiftningarna på att människor inte har tillräckliga kunskaper i hur de ska hantera maten de varmare månaderna på året. - De flesta blir matförgiftade i sina egna hem och inte när de har varit och ätit på restaurang, säger livsmedelsinspektör Axel Bark.
Bakterier stortrivs i temperaturer mellan åtta till 60 grader. Ett bra tips är att ha termometer i kylskåpet och hålla temperaturen kring 4-5 grader.Foto: Niclas Sandberg
Foto: Sandberg Niclas
Det är också viktigt att kall mat hålls kall och varm mat hålls varm.- Låter man lagad mat stå framme lite för länge innan man ställer in den i kylen så kan det hända att bakterier på maten hinner bilda ett gift. När man sedan tar ut maten igen och värmer upp den så försvinner inte giftet trots att bakterierna dör. 30 procent av alla matförgiftningar beror på för dåligt nedkyld mat, säger Axel Bark.Att inte bryta kylkedjan är också viktigt att tänka på.- Om man inte åker hem direkt efter att man varit och handlat så bör man förvara maten i en kylväska. Mat blir annars dålig väldigt fort, säger Axel Bark.Tvätta händerna
Att människor blir magsjuka på sommaren beror inte bara på värmen. Det har också med människors förändrade levnadssätt att göra.- På sommaren använder många till exempel grillen i sin matlagning. Då är det lätt att glömma bort att tvätta händerna innan man lägger köttet på grillen. Kanske använder man också samma skärbräda till både kött och grönsaker om man tillagar maten ute, säger Axel Bark.Att rötmånaden skulle bära på någon slags matförgiftningsförbannelse tror han inte.- Begreppet rötmånad må vara vidskepligt, men det härstammar från sunt förnuft. Tänker man bara på att hålla god handhygien och att tillaga och förvara maten rätt under de varma månaderna så klarar sig de flesta från att bli magsjuka, säger Axel Bark.