Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Se upp för vildsvin

Viltolyckor med vildsvin har ökat den senaste tiden i Finspångs kommun. Speciellt på Norrköpingsvägen vid Melby.
Där har nyligen vägverket satt upp varningsskyltar.
- Nu får det inte öka mer, säger Bengt Andersson som är ordförande i Finspångs jaktvårdskrets.

Det här är en allt vanligare syn på våra vägar. Foto: Scanpix

Det här är en allt vanligare syn på våra vägar. Foto: Scanpix

Foto:

Norrköping2006-11-01 06:00
Det är inte bara på Norrköpingsvägen som det händer olyckor även på vägen från Vistinge-korset och enda fram till Rejmyre finns det många vildsvin.
- Där skulle det också behövas skyltar, säger Bengt Andersson.
Även i skogarna kring Lotorp kan man stöta på vildsvin. Sedan oktober 2005 har det till polisen rapporterats 15 olyckor med vildsvin inblandade i Finspångs kommun.

Väger 200 kg
Fem av dem har inträffat under september månad i år. Olycksfrekvensen har även ökat i hela länet under 2006.


Det är framförallt i gryning och skymning som risken att köra på ett vildsvin är som störst. Vid den tidpunkten är de svåra att upptäcka för bilisterna.
- Möter du samtidigt någon med halvljus är det inte lätt att hinna väja, det är ett ögonblicksverk, säger Bengt Andersson.
Att köra på ett vildsvin är som att på en kraftig sten. En vuxen galt kan väga närmare 200 kilo. Eftersom bilarnas stötfångare numera är av plast kan det bli betydande skador på fordonet. Även om djuret bara väger runt 70-80 kilo blir det en rejäl smäll, säger Bengt Andersson.
- Bilarna blir inte snygga, det kan jag inte påstå.

Samma ställe
Vildsvinen brukar för det mesta springa ut på samma ställen på vägen. Ofta brukar det vara ett viltstråk där fältet möter skogen. Där kan en observant bilist ha en viss chans att undvika en krock med det bastanta djuret.
- Jag har själv mark utmed Rejmyre-vägen och jag vet ungefär var olyckorna brukar inträffa, säger

Minaka stammen!
Bengt Andersson kan inte på rak arm säga hur många vildsvin det finns i Finspångstrakten. Men antalet har ökat de senaste åren och vildsvins- stammen måste minskas, säger han. Jägarna försöker men eftersom vildsvinet är ett skyggt djur och bara rör sig i terrängen i skydd av mörkret är de svåra att jaga.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om