Under rubriken ”En olycka kommer sällan ensam” satsar Nationella Viltolycksrådet på att få trafikanter att bli mer uppmärksamma på att vilda djur hela tiden finns på och utefter våra vägar. Och mest uppmärksamma kans de förare ska vara som åker på riksväg 209.
– På en sträcka av 3 kilometer vid Ljunga sker det flest älgolyckor i hela länet, säger Per-Anders Eriksson, länsansvarig vid polisen.
Under årets första månader har det skett tre älgolyckor på den sträckan och nu uppmanas trafikanter att se upp.
– Många pendlare åker ju den vägen och just vid de tiderna som djuren rör påsig mest – i skymning och gryning, säger Per-Anders Eriksson.
På rv 215 bör man också vara extra uppmärksam för just vid Doverstorp förekommer en hel del viltolyckor med dovhjort.
Varje år vecka 39 genomförs en insatsvecka för att göra trafikanter uppmärksamma på olycksriskerna. Och det behövs för vi har inte blivit bättre.
– Nej, det vill jag inte påstå, vi är i alla fall inte nöjda. Viss information tål att upprepas och det är nu och de närmsta månaderna framöver som det sker flest viltolyckor, säger Per-Anders Eriksson.
I år riktar man sig särskilt till körskoleelever och har varit runt på länets alla körskolor och informerat samt delat ut en för i år ny broschyr.
Man riktar sig även lite extra till yrkestrafikanter.
– Kör man taxi, buss, budbil, polisbil eller ett räddningsfordon har du samma skyldighet att stanna vid en viltolycka och larma 112, säger Per-Anders Eriksson.
Han menar även att det är viktigt att vi är mentalt förberedda så att vi vet vad vi ska göra om olyckan är framme, nämligen att stanna på platsen och larma. Sen ska man placera ut varningstriangel så att inte fler olyckor händer, markera alltid olycksplatsen så att jägare med eftersökshund kan hitta platsen och hänga upp markeringsremsan på den sida av vägen som viltet försvann efter kollisionen. Markeringsremsa finns bland annat att hämta på bilbesiktningen.
Syftet med insatsveckan är förutom att såklart minska det mänskliga lidandet vid en olycka, även att minska djurets lidande.
– Det är viktigt att förstå hur djuren beter sig, deras rörelsemönster och vad man kan göra för att minska deras lidande efter en olycka, säger Per-Anders Eriksson och uppmanar alla som kör ett fordon att lätta på gasen och ge sig själv tid för att få en bättre överblick över det som sker runtomkring vägen.
På viltolycka.se kan man läsa mer om insatsveckan och var man kan träffa de olika representanterna från Viltvårdsrådet.