Se upp - där ligger ett helt gäng
Båten Ida Kallsö tar oss ut mot den yttre skärgården där vi inte bara får en underbar friluftsdag på det stora blå utan även kommer i närkontakt med sälar.
Skepparen Kalle Bergström hade ögonen på spänn och var den som upptäckte sälflocken först.
Foto: Sandberg Niclas
Vi passerar segelbåtar och öar. Vinkar till semesterfirare som sitter på sommarstugornas altaner. Snart får vi även se ejder och havstrut. Kaj Almqvist, fågelexperten ombord, berättar om ejdrarna. - Tyvärr så föds det inte så mycket ejderungar längre, berättar han. Orsaken till detta tros vara de milda vintrarna som inte ger blåmusslorna någon vilotid vilket leder till att det finns för lite mat till ejdrarna. När ejdrarna magrar blir de en lättare måltavla för parasiter. Information och fågelskådning varvas med avslappning. Ju längre ut i skärgården vi kommer ökar vindens fläkt. Solen tittar fram och värmer gott. Passagerarna konstaterar att vi hade tur med vädret. Kaj Almqvist berättar om tordmulen med sin platta näbb och den lite mindre tobisgrisslan som brukar synas till under turerna. - Förra året såg vi labb därute, säger Kaj Almqvist och pekar mot en ö. Alldeles strax får vi syn på en labb som är en relativt ovanlig fågel. Fågelexperten berättar att labben är en väldigt skicklig flygare som har som taktik att jaga andra fåglar till de spyr upp sina byten så att labben kan sno dem. Ombord på båten finns passagerare i alla åldrar. Den yngsta heter Flora Becker och är 13 månader, äldst är ett par tvillingsystrar med 86 år på nacken. Plötslig stänger Kalle Bergström av motorn. Efter en knapp timme till sjöss har han fått syn på de första sälarna. - Där ligger ett 20-tal. De tycker om de där kobbarna, säger han. Kobbarna där sälarna ligger och solar sig är en bra bit bort men Kalle Bergström vill inte köra närmare med båten, då kan sälarna skrämmas. Istället går vi iland på en kobbe för att spana på dem i tubkikare. Då får Eva Siljeholm syn på ett litet grått huvud som sticker upp huvudet alldeles intill kobben vi står på. Med nyfikna ögon tittar sälen på oss, dyker under ytan några sekunder för att strax sticka upp huvudet igen några meter bort. 15 meter bort
- Så här nära brukar de aldrig komma, säger Therése Andersén, ekolog på Norrköpings kommun. Några personer går längst ut på kobben för att komma så nära som möjligt. Sälen närmar sig lite försiktigt den med, tillslut är människorna och sälen bara ett 15-tal meter från varandra. När sälen tycker att den fått nog av nyfikna blickar dyker den tillslut ner och försvinner. Bakom sig lämnar den ett gäng fascinerade och glada människor. På vägen tillbaka till Arkösund stannar vi till vid den vackra lilla ön Röbraskär där vi äter matsäck och får lära oss mer om Östersjön och livet under ytan. När vi efter fem timmar återvänder till bryggan i Arkösund är vi trötta, glada och nöjda över dagen på sjön som gav oss allt vi hade hoppats på och lite till.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!