Lakrits innehåller ämnet glycyrrhizinsyra som påverkar njurarna och höjer blodtrycket. Enligt både EU och Världshälsoorganisastionen, WHO, ska det vara säkert att äta 100 milligram varje dag. Men den nya studien som gjorts på LiU visar att även den mängden är skadlig för hälsan.
– En testgrupp fick äta lakritsrot, som i mängd motsvarar två jordnötter per dag. De fick höjt blodtryck med tre millimeter i genomsnitt. På vissa testpersoner kunde vi se att blodtrycket ökade redan efter någon dag, säger Fredrik Nyström, professor och överläkare i internmedicin.
28 kvinnor och män i åldern 18 till 30 år deltog i studien. En del fick äta 3,3 gram lakrits per dag, vilket motsvarar den dos som WHO:s anser vara säker. Medan den andra delen fick en produkt som innehöll salmiak, som ger smak till saltlaktrits.
– Blodtrycksstegringen för några av dem som fick äkta lakrits var så hög att det förstör effekterna av att ta blodtryckssänkande medicin, berättar Fredrik Nyström.
I Sverige äter varje person två kilo lakrits per år. Vilket är bland det mesta i hela världen, sett till per invånare.
Utseendemässigt var pastillerna med äkta lakrits små, jämfört med salta fiskarna vilket de som tillhörde gruppen utan lakrits fick ta. Reaktionerna i testgruppen var lite olika. Men 25 procent av dem som åt lakrits ökade också i vikt.
Om man äter lakrits regelbundet hur orolig ska man vara?
– Jag tycker man ska se över hur ofta man äter lakrits. Sedan ska man också berätta det för vårdpersonalen när man är på undersökning. Som läkare har jag träffat många patienter med högt blodtryck, som varit relaterat till konsumtionen av lakrits.
Vad kan man äta i stället?
– Salmiak är inte äkta lakrits. Salta fiskar använde vi i studierna och de var bra och säkra.
Fredrik Nyström har tillsammans med Peder af Geijerstam genomfört studien och resultaten tycker de verkligen bör leda till generella förändringar globalt.
– WHO måste sänka sina rekommendationer för dagligt intag av lakrits. Tyvärr uppdaterar de inte det ofta, utan de brukar ta år på sig att göra ändringar, förklarar Fredrik Nyström.
Han varnar också för mer allvarliga långsiktiga konsekvenser.
– Högt blodtryck över tid ökar riskerna för hjärt- och kärlsjukdomar, säger Fredrik Nyström.