Rubriceringen ser ut att bli den springande punkten i rättegången mot den 28-årige man från Somalia som under fredagen stod inför rätta i Norrköping. Mannen är den förste att åtalas för kravallerna i Navestad.
Liknande rättegångar har redan genomförts i Örebro och Linköping där våldsamma demonstranter dömts till långa fängelsestraff (som har överklagats).
Ur den gedigna förundersökningen läste kammaråklagare Thomas Ramstedt högt. Under sin framställan visade han både bilder och filmer från våldsamheterna i Navestad den 17 april.
Under tiden satt den åtalade och skruvade på sig i sin stol. Han lyssnade uppmärksamt men visade inga känslor. Ett par gånger torkade han svett från händer, panna och ansikte. Några gånger begravde han sitt huvud i sina händer.
När det var dags för paus haltade han ut med stöd av en krycka. Skadan är ett minne från polisens kula på påskdagen. En skjutning som närmast satte punkt för oroligheterna i stadsdelen.
28-åringen medger att det är han som syns på några av bilderna. Han erkänner stenkastning men nekar till att ha haft en ledande roll under oroligheterna.
– Jag kommer att utveckla hans inställning i ett senare skede. Det han vidgår att han gjort vid det här tillfället, det är i ett våldsamt upplopp och han underkastar sig ansvar för det, säger försvarsadvokaten Sofia Falk.
Hon avvisar åklagarens rubricering, sabotage mot blåljusverksamhet och grovt våld mot tjänsteman.
– Han har inte gett sig på enskild polisman på det sätt han åtalas för.
Åklagaren menar att din klient lett den här folkmassan och eldat på de andra?
– Det håller vi inte med om. Vi anser inte att han är anförare.
Han blev skjuten av polisen.
– Det är oerhört sorgligt för både honom och även andra.
Kommer han att söka ersättning för sina skador?
– Det kan jag inte uttala mig om utan det får skötas i en annan ordning i så fall.
Var går gränsen mellan våldsamt upplopp och sabotage mot blåljusverksamhet?
Ja, därom tvista de lärde.
Att kasta sten mot poliser och polisfordon faller inte under sabotage mot blåljusverksamhet, tycker du?
– Det är försvarets uppfattning att det behöver det inte vara. Det är en våldsverkan som ingår i det brott som redan är kriminaliserat och har varit det under lång tid, det vill säga våldsamt upplopp.
Din klient hotas av utvisning?
– Han är mycket orolig över det. Han är villig att ta sitt straff för det brott som försvaret anser att han begått, men han har fru och två små barn här i Sverige och har levt här i många år och integrerats i samhället. Det vore förödande för honom och flera av hans anhöriga om han tvingades lämna Sverige. Försvaret inställning är att det inte föreligger grund för att utvisa honom, slutar Sofia Falk.
Åklagaren yrkar på skadestånd med 10 000 kronor för sex av de poliser som arbetade i Norrköping under oroligheterna. Tre av dem – bland annat chefen för hundgruppen som i ett trängt läge föll och attackerades av pöbeln – yrkar på ytterligare 20-30 000 kronor för kränkning.
Under eftermiddagen fick poliserna berätta om sina upplevelser under påsken.
De bekräftade den bild som åklagarens filmer visat. Att poliserna utsattes för ett massivt våld när man skulle upprätthålla ordningen. Smattrandet när stora stenbumlingar landade på polisens fordon är en lika brutal som skrämmande påminnelse om vad polisen fick utstå.