Se och hör Norrköpings historia
Nu är det bara att knappa in sig på nätet så öppnar sig hela Norrköpings historia. Med bildmaterial och texter från Stadsmuseet och Arbetets museum har vi fått en sorts historiebok - åtminstone ett komplement till den traditionella boken. Men dessutom kan man lyssna till en äkta berättare.
Tomas Håkansson, Anders Karlin och Dan Malmsten är nöjda då de presenterar sin historieskildring på nätet. I en bild får Folkbladet Östgöten vara med eftersom tidningen den dagen har en stor industrinyhet. FOTO: ROBERT SVENSSON
Foto:
Så kan man vandra runt, se bilder som växlar, gå in i miljöer, få veta mer om folkets historia.
Vad gäller industrihistorien i Norrköping har det rika bildmaterialet kommit från Stadsmuseet och Arbetets museum, Dan Malmsten och Anders Karlin har forskat, gjort urval och skrivit texter på en rak och lagom enkel nivå för att passa de flesta. Lämpliga övningsuppgifter föreslås och efterhand hoppas de få in synpunkter och erfarenheter som kan vidga materialet och ge mer lärartips.
Basutställning
Tomas Håkansson som också är lärare har arbetat med webben och alltid haft skolans behov för ögonen.
- Det här är istället för en basutställning om länet som skulle bli på Länsmuseet, men nu har vi gjort så här istället, säger han.
Arbetet har tagit snart tre år och har blivit ett komplement till historieboken.
- Boken kan inte ersättas, säger Tomas Håkansson.
- Men vi kan berätta om att arbete inte bara var elände och slit, säger Dan Malmsten, vi hör att det fanns gemenskap, skämt och sammanhållning också. Sånt berättar Alva om bland annat.
För den som går in i industriepokens Norrköping går det också att höra intervju med Alva, hon som får representera textilarbetarna på Arbetets museum.
www.kulturarvostergotland.se är adressen och där finns något som heter För skolan och då kommer man till Historieportalen, sen är det bara att köra.