Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Se och hör Norrköpings historia

Nu är det bara att knappa in sig på nätet så öppnar sig hela Norrköpings historia.
Med bildmaterial och texter från Stadsmuseet och Arbetets museum har vi fått en sorts historiebok - åtminstone ett komplement till den traditionella boken.
Men dessutom kan man lyssna till en äkta berättare.

Tomas Håkansson, Anders Karlin och Dan Malmsten är nöjda då de presenterar sin  historieskildring på nätet. I en bild får Folkbladet Östgöten vara med eftersom tidningen den dagen har en stor industrinyhet.
FOTO: ROBERT SVENSSON

Tomas Håkansson, Anders Karlin och Dan Malmsten är nöjda då de presenterar sin historieskildring på nätet. I en bild får Folkbladet Östgöten vara med eftersom tidningen den dagen har en stor industrinyhet. FOTO: ROBERT SVENSSON

Foto:

Norrköping2004-11-11 06:00
Till hjälp för lärare och till glädje för många barn finns det nu en lättillgänglig historiekanal på Kulturarv Östergötland. Därifrån kan man klicka sig fram till en betydligt krångligare adress. Hursomhelst finns Historieportalen där man kan hitta rubriker som Slott där man förutom texten kan ta sig in i salongerna på Löfstad, Industri där Norrköping med sin rika industrihistoria har valts ut, Skärgård som är rubriken ännu inte riktigt färdig, Militär berättar ur Linköpings perspektiv Medeltidsstad är Skänninge och Bruksmiljö är nästan klar och behandlar Finspång. Bondens landskap utgår från Smedstorp i Ydre.
Så kan man vandra runt, se bilder som växlar, gå in i miljöer, få veta mer om folkets historia.
Vad gäller industrihistorien i Norrköping har det rika bildmaterialet kommit från Stadsmuseet och Arbetets museum, Dan Malmsten och Anders Karlin har forskat, gjort urval och skrivit texter på en rak och lagom enkel nivå för att passa de flesta. Lämpliga övningsuppgifter föreslås och efterhand hoppas de få in synpunkter och erfarenheter som kan vidga materialet och ge mer lärartips.

Basutställning
Tomas Håkansson som också är lärare har arbetat med webben och alltid haft skolans behov för ögonen.
- Det här är istället för en basutställning om länet som skulle bli på Länsmuseet, men nu har vi gjort så här istället, säger han.
Arbetet har tagit snart tre år och har blivit ett komplement till historieboken.
- Boken kan inte ersättas, säger Tomas Håkansson.
- Men vi kan berätta om att arbete inte bara var elände och slit, säger Dan Malmsten, vi hör att det fanns gemenskap, skämt och sammanhållning också. Sånt berättar Alva om bland annat.
För den som går in i industriepokens Norrköping går det också att höra intervju med Alva, hon som får representera textilarbetarna på Arbetets museum.
www.kulturarvostergotland.se är adressen och där finns något som heter För skolan och då kommer man till Historieportalen, sen är det bara att köra.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om