Nu blir det konstigt barhäng på Gull-Olles

Kan man ha konst på en bardisk? Absolut, om du frågar Joakim Strömberg som driver Ölstugan Gull-Olle på Trädgårdsgatan. "Det har blivit en helt annan vy i rummet, säger han och blickar mot konstverket.

Michaela Leo fram konsten som numera pryder bardisken på Ölstugan Gull-Olles på Trädgårdsgatan.

Michaela Leo fram konsten som numera pryder bardisken på Ölstugan Gull-Olles på Trädgårdsgatan.

Foto: David Gagnert

Norrköping2024-05-27 20:00

Sedan i lördags är inte Gull-Olles bardisk längre vit. Nu pryds den av ett konstverk som är över en meter högt, närmare sex meter brett och som tog två år att skapa.

– Jag har målat i stort sett varje vaken tid på min fritid, säger Michaela Leo.

Hon jobbar heltid som studiesamordnare på Handelsanställdas förbund och har konstnärskapet som bisyssla. Tidigare har hon bland annat målat logotypen och flera etiketter åt Vreta kloster bryggeri. Att hon fick ta sig an projektet på Gull-Olles var ingen slump.

undefined
På gaveln ser man det vita kaklet som pryder baren. Nu har det fått konstverket som front längs med majoriteten av bardisken.
undefined
Vad vore ett konstverk på Gull-Olles utan Gull-Olle?

– Jag hade tröttnat på den vita bardisken. Michaela är stammis här och hon åtog sig att göra något, säger Joakim Strömberg.

Norrköpingsprägeln är tydlig på Gull-Olles där man bland annat som gäst kan sitta på spårvagnssäten. Den nya fronten på bardisken stärker den patriotiska tonen än mer.

 – Det är helt klart Norrköping som är huvudperson i tavlan, säger Michaela Leo.

undefined
Joakim Strömberg, ägaren av Ölstugan Gull-Olle, och stammisen tillika konstnären Michaela Leo.
undefined
Michaela Leo bättrade på det sista innan konstverket monterades på plats.

Konstverket föreställer klassiska Norrköpingsmotiv. Spårvagnen, den gulgröna kranen från inre hamnen och, givetvis, Gull-Olle i egen hög person. Det är målat med akrylfärg på fem spånskivor.

Folkbladet var där dagen innan tavlan monterades upp på en stålställning runt bardisken innan den avtäcktes inför besökarna senare under lördagen.

– Det blev fantastiskt, riktigt bra. Det har blivit en helt annan vy i rummet. Det är som en färgklick, säger Joakim Strömberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!