Forell, 68, har som vi skrivit tidigare suttit i kommunfullmäktige och som nämndeman i tingsrätten för SD sedan valet 2014. Hon har hållit en låg profil som politiker – tills nu. På Facebook kommenterade Karin Forell en artikel ur Aftonbladet, om en mamma som tvättar sitt nyfödda barn ovanför en lerpöl i ett flyktingläger i Grekland, så här:
”Grisar badar ju i gyttjepölar, dom mår så bra så.”
Där skrev hon också:
”Det skulle inte förvåna mig om det döa barnet på stranden också var fejkat”.
De inläggen fördömdes av partikamrater, både lokalt och centralt. Men fortfarande har inte Sverigedemokraterna gett några besked om Forells framtid – mer än att hon kommer att drabbas i sin politiska karriär på något sätt.
Desto klarare – och hårdare – är alltså tingsrätten.
Där är inte Karin Forell välkommen att delta i förhandlingar i rollen som nämndeman – trots att hon själv uttryckt en vilja om att fortsätta.
I ett långt brev förklarar lagmannen, alltså chefen för tingsrätten, Lars-Gunnar Lundh, att de åsikter Forell uttryckt inte passar om man ska ha ett uppdrag där. Han skriver bland annat:
"Den som jämför migranter med djur har för länge sedan passerat gränsen för vad som är försvarligt uttalande för en person som tjänstgör i ett av fundamenten för vår demokrati. Ett sådant uttalande är oacceptabelt och rubbar enligt min mening förtroendet för Karin Forell som nämndeman. Rätten ska objektivt avgöra mål och ärenden oberoende av någons etnicitet, religion, hudfärg, kön, sexuell läggning, yrke, sociala situation etc."
Folkbladet pratade med Lars-Gunnar Lundh under torsdagseftermiddagen. Han berättar att sedan han tillträdde för mindre än ett år sedan har sex nämndemän, inklusive Karin Forell, entledigats.
– Jag kanske haft otur, men det är en hög siffra. Totalt har 80 stycken i fyra kommuner tillsatts. Fem av dem entledigades direkt efter en koll i belastningsregistret. Men en återinsattes, där ansågs att brotten var begångna för såpass länge sedan.
Någon gemensam nämnare bland dem?
– Vilka partier de tillhörde vet jag inte, det har inte med lämpligheten att göra.
Det finns de som tycker att alla med SD-sympatier borde diskvalificeras som nämndemän?
– Det har jag ingen uppfattning om. Men varken jag eller mina kollegor har någon koll vilka partier nämndemännen kommer från. Den typen av diskussioner förekommer inte i rätten. Vi har inga dåliga erfarenheter av personer med särskild partianknytning, så mycket kan jag säga. Och folk med dåligt omdöme finns i alla partier.
Finns det anledning att granska några mål i efterhand där hon tjänstgjort med tanke på det här?
– Inte alls. Finns inget som talar för att nåt felaktigt ägt rum. Glöm inte bort att tingsrätten i 99 procent av alla avgöranden är enig och att det i varje mål finns en ansvarig juristdomare.
SD har inte tagit några beslut om Karin Forells politiska framtid. Medlemsutskottet har hand om frågan på riksnivå. I kommunfullmäktige kan hon sitta kvar eftersom hon är folkvald. Karin Forell kan också begära time out, eller sitta kvar som så kallad politisk vilde om hon vill.
Själv har hon dragit sig undan efter stormen och har inte kunnat nås för en kommentar.