Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Scenen och framtiden tillhör ungdomarna

Bland språkintroduktionseleverna på Kungsgårdsgymnasiet finns möjligheten att delta i "alternativt klassrum", ett kreativt sätt att lära sig svenska språket.

Framtidens artist. Magloire Nkanu gillar att teatern och musiken hjälper honom med språket.

Framtidens artist. Magloire Nkanu gillar att teatern och musiken hjälper honom med språket.

Foto: mikael strand

NORRKÖPING2016-04-11 10:30

Under ledning av musiklärare Karl Sanner och pedagog Hanna Gardell får eleverna genom teater och musik, en gång i veckan, en annan ingång i det svenska språket, men det är inte bara språket som utvecklas utan människorna.

– Det är ungefär två och ett halvt år sedan vi började med det här och målet är att de ska lära sig svenska så pass bra att de kan söka in på ett svenskt gymnasium, men det här handlar också om att integreras i samhället, säger Calle Biörsmark, lärare och integrationsmentor på skolan.

Teatern och musiken är en del av flera projekt där delarna så småningom ska fogas samman till bland annat en föreställning som ska visas i samband med avslutningsfirandet i juni. Då bjuds elever från andra skolor in, men också föräldrar och syskon och vänner.

På skolan går närmare 400 elever och det talas 32 olika språk. Bland de som deltar i "alternativt klassrum" i just den här formen och just idag kommer deltagarna från bland annat länder som Afghanistan, Kongo Kinshasa, Eritrea, Somalia och Syrien. Visst kan bakgrunden spela roll, men viktigare är det som förenar. Kreativa ungdomar med drömmar om en framtid i Sverige, där de här tar sina första steg mot att förverkliga drömmarna i Sverige.

En av killarna, Mohammad Mohammadi har ett stort intresse för att filma och han rör sig smidigt runt i aulan och dokumenterar allt och Calle Biörsmark kan inte låta bli att berätta om hur Mohammad tack vara sitt intresse, själv har letat upp och lånat böcker på biblioteket om hur man filmar.

– Och de är skrivna på svenska, så nu sitter han och pluggar filmkunskap på svenska vilket är ett perfekt sätt att lära sig språket snabbt på. Är du intresserad skaffar du dig kunskap. Det här handlar om att utvecklas som individ utifrån sina intressen. Det leder också till att eleverna vill göra mer av det de tycker om.

Det har lett till att Calle och eleverna bland annat träffats i Grammofon studio och gjort inspelningar. Och att de upptäckt kulturhuset Hallarna.

– Det är jätteroligt att se att de har börjat hänga på Hallarna, ett ställe som de inte visste om innan de började med musik och teater. Nu har de något kul att göra även utanför skolan och får en chans att träffa andra människor, säger Calle Biörsmark.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om