Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sayeler är positiv till ett samarbete med Suicide Zero

"Det här är ett stort samhällsproblem. Det skulle vara lätt att lägga ansvaret på regionen men jag tror att samhällets alla insatser kan göra mer", säger Maria Sayeler (S) som är ordförande för socialnämnden i Norrköping.

Maria Sayeler (S).

Maria Sayeler (S).

Foto: Susanna Beskow Norgren

Norrköping2021-03-13 11:00

Den psykiska ohälsan i samhället ökar när den social distanseringen tar ut sin rätt. Främst bland äldre personer i riskgrupp och bland skolungdomar som inte får träffa sina klasskamrater. Den ideella föreningen Suicide Zero efterlyser nu att kommunerna trappar upp sitt arbete för att förebygga självmord som de i stor utsträckning ser som undermålig.

Maria Sayeler är medveten om att det är ett stort problem.

– Vi ser att den psykiska ohälsan ökar i Norrköping och att det i stor utsträckning är ett problem som påverkar människor som redan är sårbara. Vi försöker göra så mycket vi kan för att förebygga det. Under pandemin har vi etablerat en stödlinje som man kan ringa till om man mår dåligt till exempel. 

– Vi önskar att vi kunde göra mer men problemet är att vi har svårt att ses fysiskt. Det kommer vi inte ifrån. För en person som är isolerad och törstar efter social närvaro är inte ett telefonsamtal samma sak men vi får göra det vi kan med de begränsade möjligheter vi har. 

Region Östergötland har under pandemin tillsatt en arbetsgrupp som håller på att ta fram en regional strategi för suicidprevention. I den arbetsgruppen representeras Norrköping av Sara Birgersson som i vanliga fall arbetar med brotts- och drogprevention i kommunen.

– Vi är glada att Norrköpings kommun finns med i det arbetet. Det är väldigt viktigt. Om det även behövs ett framtaget dokument med riktlinjer för kommunen känns det bra att vi får regionala riktlinjer att utgå ifrån, säger Maria Sayeler.

Kan ni tänka er att samarbeta med en grupp som Suicide Zero kring detta?

– Ja, absolut. Det är en etablerad organisation med lång erfarenhet av det arbetet så jag tror verkligen att vi skulle kunna ta lärdom av varandra.

Trots att regionen ansvarar för vårdinsatserna bör kommunerna ta ett större ansvar för att få bukt på den stigmatisering som finns kring frågan, enligt Maria Sayeler.

– Jag tror att vi behöver prata mer om psykisk ohälsa. Att prata om det mer öppet kan göra att fler människor vågar träda fram. 

– Jag tror det finns jättemycket kvar att göra och därför är jag så glad att vår samordnare sitter med i den regionala gruppen för att ta fram en regional förebyggande strategi, avslutar Maria Sayeler.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!