Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Satsning på unga när första linjens socialtjänst stärks

Det uppsökande teamet i Norrköping får förstärkning med två nya heltidstjänster. Och Moa-mottagningen får ett bredare uppdrag. Det har socialnämnden beslutat.

Monica Holtstad (L) och Maria Sayeler Behnam (S) i socialnämnden i Norrköping talar om att stärka den första linjens socialtjänst, med två nya tjänster till det uppsökande teamet och ett bredare uppdrag för Moa-mottagningen.

Monica Holtstad (L) och Maria Sayeler Behnam (S) i socialnämnden i Norrköping talar om att stärka den första linjens socialtjänst, med två nya tjänster till det uppsökande teamet och ett bredare uppdrag för Moa-mottagningen.

Foto: Roland Klinga

Norrköping2022-06-20 07:00

Socialnämnden beslutade den 15 juni att ytterligare förstärka det trygghetsskapande och uppsökande arbetet. Dels genom att utöka det uppsökande teamet med två heltidstjänster, dels genom att förstärka första linjens socialtjänst.

Finansieringen av två ytterligare uppsökare sker inledningsvis genom statsbidrag från socialstyrelsen. I dag har det uppsökande teamet fyra uppsökare och en chef. 

Utökningen ger det uppsökande teamet möjlighet att arbeta med fler riktade insatser till barn, ungdomar och familjer och avgränsat till framför allt Navestad, Hageby och Klockaretorpet. 

– Uppsökande teamet kommer även kunna arbeta mer systematiskt med områdets skolor, fritidsgårdar, områdespoliser och civila föreningar och därmed komma närmare individerna som finns i riskzonen, säger Maria Sayeler Behnam (S), socialnämndens ordförande.

Socialnämnden fattade även beslut om att flytta Moa-mottagningen till första linjens socialtjänst och på det sättet stärka det förbyggande och uppsökande arbetet kopplat till barn och ungdomar. 

Första linjens socialtjänst syftar till att öka tillgängligheten för medborgarna till socialkontoret. Här samlar man verksamheter där insatser inte föregås av en utredning eller beslut, utan där det bygger på frivillighet. Här finns exempelvis familjerådgivningen, det uppsökande teamet och familjecentraler. De sistnämnda har förstärkts med socialkontorets närvaro.

– Jag tycker det är så viktigt utifrån den här desinformationen som sprids att visa att huvuddelen av våra insatser är faktiskt frivilliga, men också att människor lättare ska kunna komma i kontakt med socialkontoret. Vi ska finnas ute där medborgarna är, säger Maria Sayeler Behnam.

undefined
Att gå in tidigt och bryta ett risk- och missbruk är också ett sätt att motverka en kriminell livsstil.

I samband med flytten till den första linjens socialtjänst får Moa-mottagningen ett tydligare uppdrag att arbeta utåtriktat med inriktning på ungdomars riskbruk, missbruk och kriminalitet, säger Monica Holtstad (L), förste vice ordförande i socialnämnden.

– Moa-mottagningen kommer i och med förstärkningen kunna stärka sina insatser med behandlingsmetoder såsom Kriminalitet som livsstil och MBU, Människan bakom uniformen, säger Monica Holtstad.

Moa-mottagningen, som Norrköpings kommun driver tillsammans med Region Östergötland, är i dag till för ungdomar som redan hamnat i ett missbruk. Nu breddas uppdraget.

– Vi vill sätta till mer resurser, mer personal, för att de ska få ett bredare uppdrag, som inte bara ska handla om att ta hand om de som kommer dit och som har ett missbruksproblem, utan att socialsekreterarna och personalen ska kunna jobba där ungdomarna finns, kanske på skolan, på fritidsgården eller i hemmet. Försöka hjälpa dem tidigare, säger Monica Holtstad.

Att gå in tidigt och bryta ett risk- och missbruk är också ett sätt att motverka en kriminell livsstil.

– Vi vet att ungdomar i missbruk riskerar att hamna i kriminalitet på grund av sina droger. 

– Det kommer en ny lagstiftning från den 1 januari där kommunen kommer att behöva ta ett mycket större arbete i det brottsförebyggande arbetet. Man kan säga att vi förbereder oss för det som komma skall, säger Monica Holtstad.

Exakt hur Moa-mottagningen ska arbeta framöver är inte klart. Moa-mottagningen i Norrköping är till för ungdomar under 26 år och som har frågor eller problem som rör alkohol och droger. Föräldrar som behöver råd eller stöd kring sitt barn kan också vända sig hit. 

Fakta

Det uppsökande teamet i Norrköping får ytterligare två heltidstjänster. I dag består teamet av fyra uppsökare och en chef.

Moa-mottagningen för ungdomar med missbruk får ett bredare uppdrag. I samband med flytten till den första linjens socialtjänst får Moa-mottagningen ett tydligare uppdrag att arbeta utåtriktat med inriktning på ungdomars riskbruk, missbruk och kriminalitet.

Den första linjens socialtjänst ska möta medborgarna ute i samhället och öka tillgängligheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!