Det är eftermiddag och det har laddats med kaffe och bullar på Hjalmar Lundgrens gata i Klockaretorpet. Här ska de nyrenoverade miljörummen invigas som ett led i satsningen på att öka sorteringsgraden i denna stadsdel – ett samarbete mellan Hyresbostäder, Eon/Navirum energi AB samt det kommunala bolaget Nodra AB som startades innan sommaren.
Jonas Lind, kund- och försäljningschef på Eon/Navirum och dessutom själv uppvuxen i Klockaretorpet förklarar:
– Hyresbostäders kunder sorterar under diskbänken och går ut med grejorna, sedan samlas det in av Nodra och vi på Eon tar hand om restavfallet som sedan går tillbaka som fjärrvärme till hyresgästerna. Vi vill ha så lite plast som möjligt i det restmaterial som vi förbränner, säger Jonas Lind som tillägger att där finns en förbättringspotential.
I det här samarbetet ställer man nu i ordning miljörummen på ett sätt som ska göra det enklare och tydligare att sortera rätt. Bland annat har man tydliga bilder på vad som hör hemma i rätt kärl för alla dem som inte behärskar svenska språket så bra. Det är också upplyst för en tryggare känsla.
Samtidigt går man ut med en informationsinsats för att tydliggöra hur och varför man ska källsortera. Den direkta dialogen med de boende är det Hyresbostäder som står för.
– Vi har byggt om sex miljörum här hittills. Ambitionen är att skapa så fräscha och trygga lokaler som möjligt – det ska vara lätt att göra rätt. Jag tror alla är eniga att folk vill göra rätt och bidra, säger Lars Löfgren, marknadschef på Hyresbostäder.
– Vi kommer att kunna mäta effekten i och med att vi gjort en plockanalys som ger ett sorts nollläge. Sedan kommer vi innan årsskiftet göra en ny test för att se om vi fått en effekt.
Anna Ljungberg, kundsamordnare hos NODRA, förklarar att man informerar via sorteringsguider och sin app för att underlätta.
– Vi har bland annat varit på flera områdesdagar under våren och hösten med sorteringstävlingar som vi skapat. Det brukar vara många barn som vill lära sig och föräldrar som hejar på, berättar Anna Ljungberg.
Lennart Johansson har bott i Klockaretorpet sedan 1978. Han tycker att det här är en stor förbättring.
– Visst är det skillnad. Det måste ju ha varit en hel del problem förut för sopåkarna för det har ju kunnat stå möbler och allt möjligt inslängt. Man har varit lite resignerad som boende men nu verkar det som att det går åt rätt håll, det här ser fint ut.