Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Satsar på vård- college

Behovet av utbildad vård- och omsorgspersonal är idag stort och beräknas bli ännu större i framtiden. Därför satsar Norrköping på Vård- och omsorgscollege där skola och arbetsliv tillsammans formar en utbildningsplan för att locka fler framtida vårdarbetare. - Vi vill höja kvaliteten på utbildningarna för att få en högre kompetens inom den framtida omsorgspersonalen , säger Inga-lill Felizia som är verksamhetschef på vård- och omsorgskontoret i Norrköping.

Norrköping2008-12-20 03:00
- Vård- och omsorgscollege är inte en ny skolform, och inte ett nytt specifikt ämne, säger Inga-lill Felizia. College är ingen bra benämning, påpekar hon och säger att det inte är en högskoleutbildning utan på gymnasial nivå som utbildningen inriktar sig i Norrköping. Vård- och omsorgscollege är snarare en samarbetsarena mellan olika utbildningar och arbetsplatser som alla har en samverkan av uppsatta nationella kriterier, säger hon. - Syftet med samverkan är att höja statusen på de utbildningarna inom vård och omsorg, säger hon.Betyg och diplom
Samarbetet har som syfte att göra arbetsmarknaden inom vård och omsorg mer attraktiv i framtiden, och vid avslutad vårdutbildning så får man utöver betyg även ett diplom som certifierar att man gått denna yrkesutbildning. Det diplomet ska enligt Inga-lill Felizia vara av stor betydelse för arbetsgivare vid anställningsintervjuer i framtiden.- Personer som redan är utbildade inom vård och omsorg ska ha möjlighet att vidareutbilda sig för att få det här diplomet, svarar hon på frågan om ett nyinsatt diplom som ger bättre möjligheter till arbete i framtiden inte är orättvist emot tidigare examinerade vård och omsorgsarbetare.Vilken titel man får efter avslutad utbildning är inte helt klart och det diskuteras fortfarande på nationell nivå, förklarar hon.- Arbetsgivaren har en utmaning att göra sig attraktiv inom framtidens arbetsmarknad, svarar Susanne Bergman, som är projektledare för Vård- och omsorgscollege, på frågan om det diplom man får vid avslutad utbildning kommer att rendera en högre lön i framtiden. Susanne Bergman förklarar att utbildningen blir attraktivare för den enskilde individen därför att den är väldigt starkt verklighetsansluten med öppen kommunikation med arbetsplatser och aktiv arbetspraktik. Vård och omsorg är en väldigt säker arbetsmarknad i framtiden, säger hon.- Vi måste kunna möta framtida behov, därför arbetar vi på en långtidsplanering då vårdbehoven kommer att se annorlunda ut i framtiden, förklarar hon.Samarbete
Det är omvårdnadsprogram på skolor i Norrköping som kommer att ha ett samarbete med vård- och omsorgscollege, Ebersteinska gymnasiet är ett av dem. Skolan har i dagsläget 270 elever som läser omsorgsprogrammet, samtliga av dessa kommer att innefattas av de nya nationella kriterierna när skolan blivit certifierad.- Jag har inte hört någonting om att elever som tidigare läst omvårdnadsprogrammet ska kunna komplettera kursen för att få tillgång till det diplom som man får ut efter avslutade studier, säger Hans Leoo som är ansvarig för omvårdnadsprogrammet på Ebersteinska gymnasiet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om