- Norrköpings kommun lyckas med att rekrytera folk. Men när de sedan är upplärda, drar de ofta någon annanstans. Vi måste ha pengar att premiera folk, som är särskilt duktiga. Lönespridningen måste öka, säger Fredrik Bergqvist (M).
10 miljoner kronor ska satsas på utbyggnaden av bredband på landsbygden.
- Bredband blir allt viktigare, och vi vill nu snabba på den utvecklingen, säger Haralampos Karatzas (FP).
Mindre kullarGymnasienämnden får i både majoritetens och alliansens budgetförslag mindre att röra sig med nästa år, eftersom elevkullarna blir mindre.
Alliansen vill dock skjuta till sex miljoner för att undersätta omställningarna för gymnasierna. Man vill också starta spetsutbildning inom visualisering, där Norrköping ju har det särskilt förspänt.
En orättvisa gentemot funktionshindrade vill man undanröja genom att ge tekniska nämnden 3,5 miljoner extra.
- Idag kan funktionshindrade bara köpa länskort inom färdtjänsten. De måste få köpa det kort som de verkligen behöver, och välja mellan länskort och tätortskort, säger Bengt Ekström (KD).
Hur går det ihop?Medan majoritetens budget utmynnar i ett överskott på 3 miljoner landar alliansbudgeten på hela 51,7 miljoner. Det är för att tackla det underskott på 100 miljoner, som det pekar mot i år för nämnderna.
Men dessutom då satsningar såsom de 25 miljonerna till fastighetsunderhåll m m - och hur kan då allt detta gå ihop?
- Genom att vi sparar på annat, framför allt på kommunstyrelsen. Vi lägger också ett enprocentigt sparbeting på nämnderna, säger Fredrik Bergqvist.
- Vi tar också en del från socialnämnden och arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden, säger Bengt Ekström. Vi ställer oss lite frågande till, att de gör så stora underskott som de gör.
- Därför vill vi lägga två miljoner på att låta någon extern aktör titta närmare på det här. Det kan inte vara rätt att bara ösa in mer pengar.
Ett särskilt kapitelEtt kapitel för sig är förstås skolan. Här har den rödgröna majoriteten gått ut med att man nästa år gör en stor satsning på grundskolan, genom att tillföra 56 miljoner.
Men Fredrik Bergqvist menar att det är oklart, hur stor denna satsning i verkligheten blir. I dessa miljoner ingår de 15, som tillfördes skolan redan i vårens tilläggsbudget. Med dem frånräknade är nästa års tillskott nere i 41 miljoner. Räknas bort måste även årets underskott, nu beräknat till 10 miljoner. Men underskottet för förskolor och skolor ser ut att bli 25 miljoner.
Antal miljoner till nya lärarsatsningar sjunker då avsevärt. Enligt Bergvist är det vidare oklart, hur mycket av de nya pengarna som går åt till att täcka volymökningen - grundskoleeleverna blir nu åter fler för varje år.
- Så hur det ska kunna bli så många fler lärare, det förstår jag inte riktigt, konstaterar det moderata oppositionsområdet.