Investeringen omfattar en utbyggnad av kvarn och spannmålssilos och en installation av processteg för separation av glutenproteiner.
Utöver detta tillkommer en stor anläggning för paketering och lagring.
Lantmännen producerar i dag gröna proteiner i Kimstad och i Lidköping. Gröna proteiner gör man genom att förädla spannmål till olika livsmedelsingredienser.
I Kimstad gäller företagets produktion främst havreprotein men i Norrköping ska man satsa på högkoncentrerat veteprotein.
– Det här är en stor satsning och en väldigt viktig milstolpe för Lantmännen och verksamheten vi har i Norrköping. Det finns en stor efterfrågan i dag på gröna proteiner så det här känns jättepositivt, säger Lars-Gunnar Edh, vd för Lantmännen Agroetanol.
Den nya anläggningens yta planeras bli ungefär 5000 kvadratmeter. Företaget utförde under onsdagen markberedningsarbete på platsen och räknar med att kunna ta första spadtaget den 16 juni.
– Vi räknar med att vara klara med allt i slutet av 2022 för att kunna ta den nya anläggningen i drift 2023.
Den nya fabriken kommer att innebära 25-30 nya arbetstillfällen, berättar vd:n.
– Den här investeringen kommer innebära en omsättningsökning för vår affär som i slutändan kommer våra ägare, svenska lantbrukare, till del genom att vi höjer värdet signifikant på det spannmål lantbrukarna levererar till fabriken.