"Satsa på Norrköping"

NORRKÖPING
Den akuta alkoholist- och narkomanvården i Östergötland borde centraliseras till Norrköping och inte till Linköping.
Det anser såväl företrädare för polisen och vården i Norrköping.
Orsaken är att Norrköping har den klart största andelen missbrukare i länet.

Stellan Svensson, centrumchef för psykiatricentrum i Norrköping tycker att det bästa vore om tillnyktringsenheten fanns i Norrköping men ser inte någon tydlig lösning.
FOTO: JANNE FORSBY

Stellan Svensson, centrumchef för psykiatricentrum i Norrköping tycker att det bästa vore om tillnyktringsenheten fanns i Norrköping men ser inte någon tydlig lösning. FOTO: JANNE FORSBY

Foto:

Norrköping2003-02-22 00:00
Statistik från förra året visar att hälften av alla narkotikabrott i Östergötland finns i Norrköping. Här finns den största mängden alkohol- och narkotikamissbrukare sedan många år tillbaka.
- Om man utgår från belastningen missbrukare borde en centralisering mer logisk att placera i Norrköping, säger Curt-Gösta Nilsson, stationsbefäl hos polisen i Norrköping.
Nyligen beslutade landstingsstyrelsen att ett projekt ska utreda beroendesituationen i länet.

<b>"Kan bli komplikationer"</b>
Men tidigare förundersökning har föreslagit ett samarbete i länet och en centralisering vad gäller tillnyktringsenheten till Linköping.
Stellan Svensson, centrumchef för psykiatricentrum i Norrköping, vill inte tillstå att en centralisering till Linköping är utredningens mål.
- Vi måste se till att det finns en bra vård för våra östgötar, det är målet, berättar han.
Stellan Svensson är för ett länssamarbete men ställer sig varken för eller emot en centralisering till Linköping.
- Visst kan det bli komplikationer. Men en lösning på det akuta personalproblemet i hela länet är en centralisering, det går inte att komma ifrån. Men jag håller med om att det bästa vore om vi hade den verksamheten här i Norrköping.

<b>Lönemotsättningar</b>
För drygt ett och ett halvt år sedan blev personalbristen på beroendeenheten i Vrinnevisjukhuset ett problem. På grund av lönemotsättningar sade ett antal sjuksköterskor upp sig. Öppettider drogs ner och en avdelning stängdes.
Förstudien som lades fram i början av januari resulterade i att dåvarande landstingsdirektör Arne Johansson föreslog att ett länsövergripande projhekt skulle startas.
Det blev ingen ingen akutlösning. Situationen har varit oförändrad och sedan tidig vår har allt fler missbrukare hamnat i arresten istället för på en tillnyktringsavdelning.
- Nu kanske det fungerar relativt bra men jag vågar inte tänka på hur det blir när solen och värmen kommer. Då blir det problem, säger Curt-Gösta Nilsson, stationsbefäl hos polisen i Norrköping.
Alltför ofta placeras missbrukare som borde vara på tillnyktringsenheten i polisens arrester. Polispatruller har under den senaste tiden tenderat att ta alla missbrukare till arresten. Öppettiderna på tillnyktringsenheten har försvårat arbetet och många patruller tycker att det är lika bra att åka direkt till polishuset och spara tid.
- Det är något vi måste åtgärda för det kan ju ge personal och ledning på Vrinnevisjukhuset den uppfattningen att det inte behövs någon tillnyktringsenhet, att behovet är litet i Norrköping när det i själva verket är tvärt om, säger Curt-Gösta Nilsson.

<b>Kortsiktig vård</b>
Många av de tyngre alkoholmissbrukarna är i stort behov av den kortsiktiga vård som ges på en avgiftningsavdelning.
- De har blivit mer slitna och sämre både psykiskt och fysiskt, berättade Lars Bergh, stationsbefäl hos polisen, för Folkbladet i höstas. Den akutlösning som utlovades har inte gett resultat än.
- Ibland har vi så många att vi får placera två i samma arrest, konstaterar Curt-Gösta Nilsson.
Landstingsstyrelsens beslut att utreda frågan om beroendeverksamheten i länet tror inte Curt-Gösta Nilsson mycket på.
- Jag tror inte att det kommer bli någon förbättring, möjligtvis en försämring, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om