Säsongsavslut för självplock av majs helgnöje för stora och små
I helgen var det sista chansen att plocka sockermajs vid Stens gård söder om Norrköping. Nu är det slut för säsongen.
Emma, 8, gillar majs. Men då ska den vara nykokt, med smör. Foto: Titti Olovsson
Foto: Fotograf saknas!
- Vi brukar plocka majs varje år. Det är så trevligt. Sedan är det bara att frysa in i påsar. Bra att ta fram sedan, säger Solveig Olsson.
- Det är kul att plocka själv, säger Solveig som tycker att den färska majsen smakar mer.
- Det här är vårt lördagsnöje. Efter det här ska vi plocka äpplen, hos sonen, säger Solveig Olsson.
"En bra farmor"
- Det är en bra farmor, som plockar svamp och bakar. Hon är världens bästa farmor till barnen, berömmer svärdottern Ulrika Staaf.
- Man måste hitta på saker med barnen, säger Solveig Olsson.
- Det är roligt att gå i skogen och plocka svamp, inflikar Emma och berättar att hon hittat både kantareller och karl johan.
- Hon hittar mer svamp än jag. Hon har näsan närmare marken, säger farmor.
Att plocka majs gillar Emma också. Och att äta den.
- Det är gott!
Nykokad färsk majs, det är fina grejer, är hela familjen överens om.
- Det är gott med smör till, smör och salt, säger Solveig Olsson.
Många stamkunder
I den lilla kuren intill fältet vid Stens gård stod Barbro Nilsson som hade hjälp av sonen Henrik, 12, med att väga majsen och ta betalt. Det är sista helgen med självplock av majs, berättar hon. Nu är säsongen slut.
- Vi har många stamkunder som kommer varje år, säger Barbro Nilsson. I år har det varit jättemånga ungdomar, som kommit tillbaka med sina egna barn. Vi har ju hållit på här i 20 år, så de har varit här själva som barn. "Vi kommer inte ihåg att majsen var så låg", säger de. När de var barn kändes allt så stort.
Barbro Nilsson berättar också att hon är noga med att följa med ut på fältet och visa nybörjare hur det går till att plocka majs. I början är det lätt hänt att man plockar omogen majs.
- De ska vara stora, runda och trubbiga upptill, inte spetsiga. Då är de i allmänhet mogna, tipsar Barbro Nilsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!