Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

SAS kastas ut från sjunde AP-fonden av etiska skäl

NORRKÖPING
SAS riskerar att kastas ut från sjunde AP-fondens aktieportfölj av etiska skäl. SAS har brutit mot konkurrenslagstiftningen genom samarbetet med danska Maersk. Tidigare har ett svenskt företag, Esselte, tvingats bort.

Peter Norman, vd för sjunde AP-fonden är nöjd med fondens första år
FOTO: ROBERT SVENSSON

Peter Norman, vd för sjunde AP-fonden är nöjd med fondens första år FOTO: ROBERT SVENSSON

Foto:

Norrköping2001-09-19 00:00
Sjunde AP-fonden har i sitt etiska ställningstagande använt sig av FN:s konventioner. I fondens aktieportfölj finns 2 500 svenska och utländska bolag representerade.
- Vi tar två gånger om året ställning till om ett företag ska vara kvar, säger fondens vd Peter Norman. SAS har erkänt sitt brott och styrelsen har avgått. Allt talar dock för att vi av etiska skäl avlägsnar SAS från vår lista vid oktobersammanträdet.

<b>Inga gravida</b>
Esselte försvann i våras. I en fabrik företaget har i Mexico måste kvinnor varje månad lämna urinprov. Om kvinnan var gravid fick hon lämna jobbet.
Utestängningen från AP-fondens aktiemarknad varar fem år. Esselte har redan ändrat systemet på grund av publiciteten kring frågan. Genom kontrollen i våras plockades aktierna från ett 30-tal företag bort. Esselte var enda svenska bolag som försvann.
- Även om vi i jämförelse med andra fonder är små med ett kapital på 20 miljarder kronor påverkas företagen av en prickning av etiska skäl, framhåller Norman.

<b>Bättre än snittet</b>
I sjunde AP-fonden hamnar alla svenskar som inte gjort ett aktivt val. 1,5 miljon svenskar har inte valt.
- För oss är det ett stort ansvar att förvalta pengarna, framhåller Norman. En stor grupp av dem som inte valt är lågutbildade och låginkomsttagare, ofta arbetslösa och ofta invandrare. Det är människor som behöver en tryggad pension.
Efter ett år har avkastningen per 31 augusti blivit -14 procent. Det är bättre än snittfonden som tappat 16 procent i avkastning. För den enskilde betyder det 800 kronor mer än snittfonden.
- Hela tiden måste man komma ihåg att placeringen är långsiktig, betonar Norman. Aktierna går upp och ner. Perspektivet för fonden är 20 år eller mer. Ur det perspektivet är jag säker på att aktier är mer lönsamma än räntepapper.
Sjunde AP-fonden har 90 procent placerade i aktier, 25 procent i svenska och 65 procent i utländska aktier.
Sjunde AP-fonden har haft bra utveckling. Det går dock inte för den som gjort ett aktivt val att gå över till sjunde AP-fonden. Riksdagen har infört en spärregel mot detta. Det går inte heller att lämna en del av pengarna i fonden.
- Från vår sida vill vi ha bort spärregeln, säger Norman. Vi förstår inte riktigt varför den infördes. Just nu är det ganska tyst om pensionspengarna i politiska kretsar och ingen ändring av spärregeln kan väntas.

<b>Riskkapital</b>
Sjunde AP-fondens närmaste planer för att förbättra avkastningen är att gå in med riskkapital. En del av pengarna som skjuts till våren 2002 ska användas.
- Vi fördelar pengarna på kanske 150 företag, säger Norman. Några kommer att gå strålande och ge hög avkastning. Helheten påverkas inte av att vi i några fall förlorar vårt insatta kapital.
Sjunde AP-fondens vd gör nu en resa genom Sverige och berättar om fondens utveckling. 125 orter från Luleå i norr till Malmö i söder ska besökas under hösten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om