Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sanna, 3, går på ett märkvärdigt dagis

NORRKÖPING
Sanna Bengtson, 3 år, går ut till Majsan i köket och hämtar frukt.
? Jag tål inte ägg och mjölk, säger Sanna. Om jag dricker mjök kräks jag.
Det vet Majsan. Hon vet vad alla de 40 barnen på dagiset Sadelmakaren tål och inte tål. För det här är ett alldeles speciellt dagis. Kommunens enda allergidagis.

Bananer går bra för Sanna Bengtson att äta. Men finns det ett ägg i närheten blir hon sjuk.
FOTO: ANITA KJELLBERG

Bananer går bra för Sanna Bengtson att äta. Men finns det ett ägg i närheten blir hon sjuk. FOTO: ANITA KJELLBERG

Foto:

Norrköping2003-03-11 00:00
När barnen är ute och går vet de att de inte får klappa hundar de möter. För då blir Oskar sjuk. Det tycker de inte är något konstigt alls. Inte konstigare än att några av dem inte kan gå till skogen under värsta pollenperioden, eller inte vara ute mitt på dagen när det är mycket gräs.
? Jag tror det är en väldig fördel för barnen att gå här, säger Tina Kronqvist, barnskötare som jobbat på Sadelmakaren i 18 år. De lär sig verkligen ta hänsyn.
På Sadelmakaren serveras aldrig fisk, nötter, mandel, baljväxter, citrusfrukter eller ägg.
? De finns barn som blir jättesjuka bara man knäcker ett ägg, berättar Tina Kronqvist. Det betyder också att vi aldrig kan använda oss av äggkartonger när vi pysslar. Och vi kan inte ta in pinnar, blad eller kottar, som barnen ofta får jobba med på andra dagis.
Alla penslar är av syntet, djurhår kan göra barnen sjuka, och blommorna på bordet är av plast. Annars ser det ut som på vilket annat dagis som helst.
? Vi kanske har lite mindre leksaker framme än på andra ställen, säger Tina Kronqvist.
I gengäld är leksakerna här på Sadelmakaren betydligt renare än på andra dagis.
? Vi diskar alla leksaker ofta och vi torkar på alla hyllor, berättar Tina Kronqvist. Det blir mer för oss att göra och därför är vi lite mer personal, 0,25 mer tror jag. Vi vill också gärna vara två som stänger om någon av oss måste följa med något barn till sjuhuset. Men det händer väldigt sällan.

<b>Mycket städning</b>
Städningen är viktig. Marianne Johansson, av alla kallad Majsan, är kokerska på dagiset och lagar all mat och bakar allt bröd. Inga halvfabrikat här inte. Hon städar också två timmar varje morgon. Och på kvällen kommer en städfirma och städar golven.
? När jag började här kommer jag ihåg att jag tyckte det var så rent, säger Tina Kronqvist. Mycket renare än det brukar vara på dagis.
Dagiset är byggt för att vara så dammfritt som möjligt. Alla skåp går upp till taket. Golvlister saknas. Det finns inga element. Istället har golven värmeslingor.
? Från början hade vi inte veckade gardiner, säger Tina Kronqvist. Men det blev så sterilt. Då är det bättre att tvätta textilierna ofta.
Majsan Johansson dammsuger också alla kuddar varje dag.
? Eftersom man städar varje dag blir det aldrig smutsigt, säger hon.

<b>Klädnypor på maten</b>
När Folkbladet är på besök lagar Majsan pytt-i-panna. Ett stort stekfat och flera små stekpannor fylls.
? Jag börjar med det alla tål. Sedan utesluter jag olika saker i olika pannor, beroende på vad barnen tål och inte tål. Jag skriver också upp alla ingredienser på lappar ifall barnen ändå skulle bli sjuka. Barns allergier ändras ju hela tiden och läkarna kan inte testa allt. Här går vi helt på vad föräldrarna säger.
På de olika pannorna sitter klädnypor med barnens namn. Majsan har ett imponerande system med klädnypor.
Det finns nypor med alla barnens namn och det finns klädnypor med olika saker barnen inte tål.
På köksväggarna hänger långa listor med saker barnen är allergiska mot. Men Majsan behöver egentligen inte listorna. Hon har järnkoll på vad de olika barnen inte tål.
? Fast en del lär man sig aldrig. Roligast är när man får stryka bort saker från listorna. När de börjar tåla mer och mer.
Föräldrarna har tät kontakt med Majsan.
? Många föräldrar är väldigt oroliga och Majsans kunskap gör att de kan känna sig trygga, säger Birgit Karlsson, som är förskolechef. När hon är sjuk går någon av den övriga personalen in och lagar maten. Det känns lugnare för föräldrarna än om någon utifrån ska laga den.
Sadelmakaren är upptagningsområde för hela Norrköping.
? Men många känner inte till vår verksamhet, säger Birgit Karlsson. Och om man bor på andra sidan stan och inte har bil, kan det ju bli besvärligt med lämningar och hämtningar.
De flesta barnen på Sadelmakaren är allergiska, men det finns några barn som inte är det.
? Om vi har platser och inga allergiska barn i kö, så måste vi ju erbjuda platserna även till barn som inte är allergiska, säger Birgit Karlsson. Men samma regler gäller för alla.

<b>Sprej på helgen</b>
För både föräldrar och personal gäller att de måste vara rök-, djur- och parfymfria. Och de måste använda parfymfritt tvättmedel. Hårsprej är inte att tänka på.
? Vi får spreja håret på helgerna, säger Tina Kronqvist.
Många av barnen måste medicineras. Och en del har eksem som måste smörjas.
? Vi har väldigt bra kontakt med föräldrarna, berättar Birgit Karlsson. Att ha ett barn som är allergiskt är ett handikapp för hela familjen. En del föräldrar törs inte släppa iväg sitt barn på barnkalas för de vet aldrig vad barnet kan få i sig. Många verkar inte förstå vilken allvarlig sjukdom astma och allergi är. De kanske tror att barnen får lite utslag. Men varje år dör faktiskt fler människor av astma och allergi än i trafiken.
Personalen på Sadelmakaren samarbetar med läkare som är specialiserade på just astma och allergi.
? Vi har till exempel gymnastikgrupper för fyra- och femåringarna med ett speciellt rörelseprogram för astmatiska barn. Det är inte alls ovanligt att föräldrar till barn med ansträngningsastma knappt vågar låta sina barn röra sig. Men läkarna säger att det är bra för barnen att röra på sig och rekommenderar istället att man ger barnen lite extra medicin.
Det märks att personalen engagerar sig i barnen. När det är dags för något barn att lämna dagiset för att börja skolan, följer personal från Sadelmakaren med till skolan.
? Vi berättar hur vi har jobbat och vi berättar om medicineringen, det tycker föräldrarna känns väldigt tryggt och bra, säger Birgit Karlsson.
Även om barnen är små vet de redan själva vad de inte tål.
? Jag tål inte råg, berättar femåriga Lejla Hodzic. Därför får jag en egen smörgås i en egen korg. Och eget smör. För annars kan det komma smulor från de andras smörgåsar i mitt smör.
Men när barnen busar märks det inget av vare sig astma eller allergi. Och precis som på vilket annat dagis som helst märks könsrollerna redan här. I ett rum sitter flickorna stillsamt och spelar spel. Pojkarna busar högljutt i rummet intill. De leker med dinosaurier. Forntidsdjuren är nämligen jättebra att hålla i de långa svansarna och ha som pistoler.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om