Sänkt kylgräns kan minska svinn

Tonvis med kött, grönsaker och frukt hamnar slängs varje år. Orsakerna till det omfattande matsvinnet bland butiker och grossister ska nu kartläggas i ett nytt projekt.

NORRKÖPING2010-07-28 03:00
Projektet finansieras av Nordiska ministerrådet och ska mynna ut i en rapport vid årsskiftet. - Vi vill få en bild av problemet och förslag på styrmedel, säger Sanna Due på Naturvårdsverket till Svenska Dagbladet. Söker nya vägar
Thomas Svaton, vd för branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel, välkomnar rapporten som belyser problemet med matsvinnet. Organisationen har även en egen pågående studie där bland annat butikernas temperaturer och kylsystem analyseras.En framtida förhoppning är att de svenska handlarna ska kunna komma överens om en gemensam sänkning till maximalt fyra plusgrader i kyldiskarna. Då skulle matens livslängd kunna förlängas. Fyra grader ny gräns
- Temperaturerna är en del av kvaliteten och kan man hålla en temperatur under fyra grader kan vi få ett bättre utfall. Men det här handlar om betydande investeringar för kylanläggningar, säger Thomas Svaton till Folkbladet. En generell temperatursänkning i butikerna skulle även kunna påverka bäst-före-märkningen, något som i dag helt styrs av producenterna.- Kan man komma överens om en temperatursänkning kan tillverkarna lägga på ett antal dagar, säger Thomas Svaton.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om