Sänkt betygskrav för läkarutbildning

För första gången på tio år behöver inte de sökande till Linköpings universitets läkarutbildning ha 2,0 på högskoleprovet för att bli antagna, det räcker med blygsamma 1,8.

NORRKÖPING2008-11-22 03:00
För att bli antagen vid Linköpings universitets läkarutbildning har det länge krävts att de sökande har toppbetygen 20,00 i gymnasiebetyg eller 2,0 på högskoleprovet. I år har universitet sänkt antagningspoängen till 1,8. Sveriges övriga läkarutbildningar har också varit tvungna att sänka sina antagningspoäng, men inte till mindre än 1,9.- Sänkningen beror på att färre studenter hade toppresultat på proven. Skolorna är ändå tvungna att ta in de 50 som hade bäst resultat och har de inte 2,0 så måste antagningspoängen sänkas, säger Nils Olsson som är utredare och ansvarig för högskoleprovet på Högskoleverket.Varför studenterna inte gjorde lika bra ifrån sig på högskoleprovet som föregående år är fortfarande oklart enligt Nils Olsson.Urvalsgruppen
- Vi vet inte säkert vad det beror på. En bidragande orsak kan vara att det var färre som skrev provet det här året. Det kan också bero på att urvalsgruppen: högskoleprov tillsammans med arbetsliverfarenhet, HA, togs bort den här hösten. Förut har det gått höja högskoleprovspoängen om det funnits arbetslivserfarenhet med i bagaget. Att det inte går att höja sina poäng på det sättet längre pressar nog ner antagningspoängen, sedan kan det också påverka gruppen sökande. Exempelvis kanske yngre människor skriver provet, det visar sig ju också på reslutaten, säger Nils Olsson. Mats Hammar som är dekan för Medicinska Fakulteten på Linköpings universitet har inte märkt att årets studenter skulle vara yngre, däremot tror han att ett nytt urskiljningssystem kan vara orsaken till de antagningspoängen.- I första urvalet tar skolorna nu in de elever som har högst resultat på både gymnasiebetygen och högskoleprovet, då sjunker automatiskt siffran på de som söker in på bara högskoleprovet, säger Mats Hammar.Linköpings universitetet arbetar nu med utformningen av ytterligare ett urskiljningssystem. - Det är ett vårdprov där det ska gå att väga in motivation och lämplighet för yrket i urvalet. Tanken är att det tillsammans med höga betyg och vårdprovet ska gå att få fram de studenter som bäst lämpar sig för läkaryrket, säger Mats Hammar..
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om