"Sänk sjöfartsavgifterna"
NORRKÖPINGTa bort eller åtminstone sänk fartygsledavgifterna.Det vädjade Bengt-Erik Bengtsson, vd i Norrköpings hamn och Stuveri, på Sjöfartsdagarna som inleddes på måndagen i Norrköping.
Norrköping har i dag fem linjer med transoceangående fartyg. Varje gång de ska hit måste de betala 150 000 kronor för att gå in i leden genom Bråviken.
Bengtsson deltog i ett samtal om Norrköping som sjöfartsstad i Sjöfartsdagarna på Arbetets museum.
<b>Måste finnas</b>
Han kritiserade sjöfartspolitiken som ger subventioner och bidrag till Göteborgs hamn medan alla andra hamnar får klara sig själva.
Norrköpings hamn har gjort alla sina investeringar av egen kraft och med medel från den egna verksamheten.
Sjöfartsverkets styrelseordförande Gunnel Färm konstaterade att Sjöfartsverket får en stor del av sin inkomst från ledavgifterna. Därför kan dessa inte avskaffas.
Holmen Papers vd Göran Lundin poängterade hamnens betydelse. 78 procent av brukets transporter går med båt.
- Vi planerar nu att bygga ytterligare en pappersmaskin, en investering på 3,5 miljarder kronor. Vi får 350000 ton tidningspapper ytterligare som ska på export. Kampen om var maskinen ska placeras står mellan Braviken och vårt bruk nära Madrid i Spanien. Hamnens kapacitet i Norrköping känner vi. Andra saker blir avgörande. En viktig punkt är elpriset. Sverige saknar i dag helt energipolitik. Vi undersöker hur det ser ur i Spanien. Sista radens kostnadsläge kommer att avgöra placeringen.
<b>Grainbay</b>
Håkan Walldén från Odal berättade att Bråviken döpts om till Grainbay eftersom Djurön i dag är en av Europas största spannmålshamnar. 270000 ton fraktas ut i världen från Norrköping.
USA köper havre till hästar, vete går till Sydeuropa och används i italiensk pizza, korn skickas mest till Saudiarabien, Iran, Irak och Nordafrika.
Walldén önskade framför allt bättre vägar i Sörmland, en bättre riksväg 51 från Örebro och upprustning av vägen till Djurön. Stora mängder spannmål kommer med bil till Djurön innan säden skickas ut i världen med båt.
<b>Infrastruktur </b>
Landshövding Björn Eriksson talade om infrastruktur. Han förutspådde att många hamnar försvinner de närmaste åren och att ett antal större hamnar med lämpligt logistiskt läge blir kvar. En av hamnarna med goda utsikter är Norrköping.
Eriksson dödförklarade Stockholms hamns planer att bygga nytt på Södertörn.
- Heldumt, då det är närmast omöjligt ta sig dit. Nya vägar måste byggas och de måste gå genom tättbefolkade områden. Norrköpings hamn kan väl ta det gods som Södertörnshamnen skulle få. Det är vettigare nationalekonomiskt att utnyttja redan uppbyggda hamnar än att bygga nytt.
<b>Novelltävling</b>
Sjöfartsdagarna är främst kulturdagar. Bland annat har en novellpristävling ordnats. 76 bidrag har kommit in till juryn med författaren Ove Allansson som ordförande.
Första priset, 70000 kronor, gick till Mikael Esping, för novellen I dimman. En välskriven äventyrsskildring är omdömet.
Irene Erheimer fick andra pris för en berättelse där en sjömanshustru berättar.
<b>Fyra månader</b>
- Jag har varit sjömanshustru i över 30 år. Tiderna har förändrats. Förr hände att min man skulle vara ute i fyra månader som blev fem utan att jag hörde ett ljud. I dag ringer han från olika delar av världen. Jag blir irriterad om han ska vara ute sex veckor och det drar över en dag. Jag har försökt skilda sjömanshustruns oro, är helt överväldigad över priset.
Andra priset är på 20000 kronor. Två tredjepriser på vardera 10 000 kronor gick till Börje Graf som berättar om en resa på Seine och Karin Månsson som skriver om sjömanslivet i går, i dag och i morgon.
Sjöfartsdagarna fortsatte på tisdagen med besök i Norrköpings hamn och på Sjöfartsverkets sjökarteenhet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!