Sång för vilsen ambassadör
I De Geergymnasiets hörnrum, där gamla rektorer blickar ut från sina guldramar, sitter fyrtio-femtio elever med franska som andraspråk.- Ska man säga Monsieur Delbourg eller Monsieur L´Ambassadeur? Och till frun då, blir det Madame L´Ambassadeur? undrar en elev.Skolan fick igår finbesök av Frankrikes ambassadör i Sverige, Denis Delbourg.
I samband med sitt skolbesök i Norrköping förklarade franske ambassadören Denis Delbourg att han är positiv till det Frankrikes slöjförbud i skolan. - Det är ett försök till integrering och skolan är en plats för lärande, inte för att uttrycka religiös tillhörighet.
Foto:
Klockan på väggen mellan rektorsporträtten visar tio över tio. Då ringer Björn Erikssons mobiltelefon och sekreteraren i Linköping säger att ambassadören är en kvart sen.
Men ingen ambassadör kommer kvart över tio. Björn Eriksson, en handlingens man, skakar fram mobilnumret till ambassadören och ringer.
- Hello, it´s Björn Eriksson, am I speaking to the ambassador? dundrar han. Aha, you´re his WIFE! Where are you?
Nu brister det. Eleverna kan inte hålla skrattet tillbaka.
Förklarar vägen
Det visar sig att bilen är på "Gamla Önvägen" och landshövdingen langar snabbt över telefonen till Ebersteinska gymnasiets fransklärare Synnöve Holmström för att förklara vägen.
- De hade hamnat i Hageby Centrum. Jag förklarade vägen in till stan och sedan kan de fråga någon, alla vet ju var De Geersgymnasiet ligger, säger hon.
Nu har klockan passerat halv elva. Ambassadörsschemat är tajt och börjar knaka. Det förstår vi alla och oron sprider sig. Efteråt ska ambassadören bland annat besöka SAAB med anledning av att företaget inlett ett försvarssamarbete med Dessault i Frankrike.
Någon säger att ambassadörens bil åkt förbi skolan. Björn Eriksson ringer igen.
- Jaha, nu är de utanför porten! Det här är som en fars! säger han och storskrattar.
Talar om ungdomskultur
Så glider äntligen ambassadören in i mörk kostym tillsammans med sin hustru med rävboa kring halsen. Denis Delbourg ursäktar sin försenade ankomst, sedan är ämnet fransk ungdomskultur och det franska skolsystemet, vilket han kallar "elitistiskt och tävlingsinriktat" med mer utantilläxor än i Sverige.
Denis Delbourg passar bland annat på att beklaga att svenska skolungdomar inte får möjlighet att läsa franska förrän de är 13 år.
- Det är lite sent, tycker jag. Det är ett problem att hålla franska språket attraktivt bland elever och det är beklagligt att skolsystemet missgynnar franskan och andra språk. Elever som väljer att läsa lätta ämnen gynnas. Det borde vara mer värt att läsa språk som är så viktigt för framtiden, säger han.
I den frågan får han starkt medhåll av Synnöve Holmström.
- Eleverna är smarta, men systemet är fel när ett betyg i manikyr eller mental hälsa väger lika tungt som betyg i språk. Antalet språkelever har minskat drastiskt av betygtaktiska skäl och det är synd. Språk är för exporten vad vatten är för sjöfarten, säger hon.
Efteråt följer en frågestund och en elev undrar om ambassadören gillade skolan.
- Nej, jag tyckte inte om tvånget i skolan. Men jag var inte missnöjd, för jag trivdes med mina kamrater och mycket av det som lärdes ut intresserade mig.
- Han var jättebra i skolan, viskar hustrun.
Och det förstår man när man ser ambassadörens CV med fyra år i elitskolan Ecole Nomale Supérieure i Paris. Innan Delbourg kom till Stockholm i fjol var han rådgivare åt premiärministern.
- Varför tackade du ja till att bli ambassadör i Sverige? frågar en elev.
"Sverige är vackert"
- Jag hade varit i skärgården, på EU-toppmötet i Göteborg och i Stockholm innan, så jag visste att Sverige är väldigt vackert land. Och Sverige spelar en viktig roll i EU-samarbetet.
EU-toppmötet i Göteborg avskräckte inte.
- Det är bra att protestera mot världens orättvisor, men inte att använda våld riktat mot demokratiskt valda personer. Men den typen av protester förekommer över hela Europa och de chockerade inte direkt.
På frågan om favoritförfattare tvekar han och blir med ens mycket diplomatisk.
- Om jag säger en svensk verkar jag inställsam, och nämner jag en fransk författare ses jag som PR-maskin. Men jag läser gärna Strindberg och Per Lagerkvist. Och Henning Mankell. Han skriver bra och ger en god inblick i svensk sociologi.