Saneringen av soptippen gräver stora hål i kommunkassan
Kommunen tvingades avbryta städningen av den förorenade marken när saneringskostnaderna okontrollerat skenade iväg. Gifter finns fortfarande kvar i marken. Men växtföretaget Plantagen vill ändå ha sitt växtvaruhus på tomten.
Saneringen av den gamla soptippen vid Sandbyhovsrondellen har hittills kostat kommunen 30 miljoner. Och ingen vet idag vad notan slutar på. Det är inte ens säkert att saneringen av tippen slutförs. ARKIVFOTO: JANNE FORSBY
Foto:
Kommunen trodde först att saneringen av området skulle kosta cirka tio miljoner kronor, men det har visat sig bli betydligt dyrare än så. Saneringen är ännu inte färdig men har hittills kostat 30 miljoner kronor. Saneringsarbetet har därför avbrutits.
- Ingen kunde i sin vildaste fantasi tänka sig att det skulle bli så här, säger Håkan Eriksson som är VD för Plantagen.
Hur kostnaden okontrollerat kunde skena iväg utreds nu av kommunen. Man har dock ännu inte betalt NCC för hela saneringskostnaden, men det blir kommunen antagligen tvungen till enligt oppositionsrådet Jörgen Rundgren (m).
- Risken är ju stor att kommunen sitter med skägget i brevlådan, säger han.
På ett extra möte i stadsplaneringsnämnden kommer det avgöras om saneringen ska slutföras eller om det finns några bättre alternativ. Kommunalrådet Eva Andersson (s) säger att en beräkning visar att det kan kosta tre miljoner kronor till att slutföra saneringen av marken.
- Men det är siffror med frågetecken bakom, säger hon.
Enligt Gudrun Ivarsson, chef för mark och exploateringsenheten i kommunen, har både kommunen och Plantagen rätt att häva kontraktet om det inte finns någon byggklar mark den 30 april. Kommunen ska på så sätt klara sig undan eventuella skadeståndsanspråk. Men Eva Andersson säger att Plantagen kommer att erbjudas annan mark om det inte går att genomföra saneringen.
- Vi hoppas ju att det blir en etablering av Plantagen, säger hon.
Tur för kommunen
Trots alla problem vill företaget ändå ha sitt växtvaruhus på området vid Sandbyhovsrondellen. Att det byggs på en gammal soptipp där marken varit full med gifter kommer inte att påverka allmänhetens syn på växtföretaget, anser Håkans Eriksson.
- Marken saneras ju, säger Håkan Eriksson. Att det har varit en soptipp där femtio år tidigare spelar ingen roll nu.
Det är nog tur för kommunen. Plantagen ska betala åtta miljoner kronor för den byggfärdiga tomten. Då kan kommunen få tillbaka en del av de pengar som spenderats på saneringen. Orsaken till att Plantagen vill ha sitt växtvaruhus just där är enligt Håkan Eriksson det fina läget.
Egentligen skulle kommunen ha erbjudit Plantagen byggklar mark redan den 15 januari. Men förseningen av byggstarten påverkar enligt Håkan Eriksson inte företagets etablering i Norrköping. Det viktiga är bara att företagets lokaler blir klar inom en rimlig tid.
- Vår målsättning är att komma igång om tolv månader.