Hela hösten är vigd åt Filosofiskt Forum, som Stadsbiblioteket har valt att kalla de öppna och kostnadsfria samtal som pågår varje tisdagskväll, från klockan 18 till 19.
Samtalsledare är Lars Sundberg, med ett förflutet som bland annat skolkurator och kurator inom den palliativa vården.
– Jag är absolut ingen expert som har facit, utan min främsta kunskap är att jag har stor erfarenhet av att arbeta med människor i grupp. Min viktigaste uppgift här blir att se till så att alla får komma till tals, säger Lars Sundberg.
Håkan Blomqvist, bibliotekarie, är en av de drivande krafterna från bibliotekets sida.
– Vi har haft den här idén ganska länge, eftersom vi har märkt att det finns ett stort intresse hos människor som rör religion, psykologi och filosofi. Sedan anser vi att biblioteket är en passande plats för dessa frågor, berättar Håkan Blomqvist.
Redan i dag kan Stadsbiblioteket erbjuda en bred, social verksamhet med akademiska föredrag, studiecirklar, datakurser, språkcafé och sin Öppen salong.
– Filosofiskt Forum blir ytterligare en bit i kakan, som passar in, konstaterar Håkan Blomqvist.
Lars Sundbergs tanke är att samtalen ska ske i tre steg. Först ges deltagarna själva möjlighet att mycket kortfattat reflektera kring dagens tema i gruppen. Sedan ger Lars sina egna reflektioner och slutligen kommer förhoppningsvis samtalen igång.
Håkan Blomqvist hoppas att en blandning av människor med olika bakgrunder kommer, för att dela med sig av sina unika erfarenheter och infallsvinklar i samtalen. Förhoppningsvis ges man också möjlighet att känna igen sig.
– Här får man möjlighet att träffa okända människor som man aldrig har mött tidigare och få synpunkter som man kanske aldrig själv har tänkt på tidigare. Det kan ge aha-upplevelser, konstaterar Håkan Blomqvist.
Läs hela artikeln i dagens tidning