Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sämst villkor för unga jordgubbsförsäljare

Traditionsenligt startade kampanjen "Facket i sommarland" igår i Kolmårdens djurpark.  - Vi vill informera unga sommarjobbare om vilka rättigheter de har på sin arbetsplats, berättar Johan Sjöholm, ansvarig i Östergötland.

Årets jordgubbsskörd har drabbats av köld tidigt i våras och sedan en torkperiod och nyligen hagel, så det kan bli ont om "gubbar" till midsommarfirarna.

Årets jordgubbsskörd har drabbats av köld tidigt i våras och sedan en torkperiod och nyligen hagel, så det kan bli ont om "gubbar" till midsommarfirarna.

Foto: Titti Olovsson

NORRKÖPING2008-07-01 03:00
"Facket i sommarland" är en rikstäckande kampanj som i Östergötland genomförs av LO i samarbete med skattemyndigheten och arbetsmiljöverket. Under två veckor kommer den att turnera runt i Östergötland för att möta sommarjobbande ungdomar och informera dem om vilka rättigheter de har som anställda. - Vi besöker platser där ungdomar arbetar och möter i första hand dem som är mellan 15 och 20 år, berättar Johan Sjöholm. Tuffast på säsongsjobb
Av tradition brukar kampanjen starta i Kolmårdens djurpark. - Det är en stor ungdomsarbetsplats, här kan vi träffa många ungdomar, men också föräldrar med barn som precis ska börja sommarjobba. Men siktet är även inställt på mindre arbetsplatser och speciellt på ungdomar som jobbar i kiosk eller till exempel säljer jordgubbar. - Det är inte alltid de har så bra villkor. Sjöholm framhåller annars att arbetsgivarna i Östergötland i regel är bra, men givetvis finns det undantag. - Tidigare erfarenheter är att de flesta vi möter är positiva och har bra arbetsgivare, men vi möter även de med problem och dem hänvisar vi till LOs hjälptelefon. - De som har det svårast är de som jobbar på säsongsjobb. Traditionella industrijobb besöker vi inte, de som jobbar där är oftast medvetna om sina rättigheter och fackligt förankrade. Anställningsbevis
Det viktigaste när man skaffar ett sommarjobb är att man får ett anställningsbevis berättar Sjöholm. - Det slår fast vad man ska göra och visar att man har en anställning. Ett sådant ska man få oavsett om man bara ska jobba en vecka eller en hel sommar. Många förstår inte vikten av att ha ett sådant. "Facket i sommarland" avslutas den 11 juli med ett besök i Norrköping. - Där kommer vi uppehålla oss i city, på Maxiområdet och Ingelsta, men också träffa dem som säljer jordgubbar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om