Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sämre underhåll när Vallonbygden sparar

FINSPÅNG: Reparationer och underhåll på kommunens skolor och förskolor kommer att få stå tillbaka från och med nu.
Orsak: Vallonbygden får inte tillräckligt med pengar av kommunen.

Byggnaderna på Grosvadsskolan hör till de fastigheter som kan får sämre service när Vallonbygden tvingas spara pengar på underhållet.Arkivbild

Byggnaderna på Grosvadsskolan hör till de fastigheter som kan får sämre service när Vallonbygden tvingas spara pengar på underhållet.Arkivbild

Foto:

Norrköping2007-06-30 06:00
- Våra pengar räcker inte varför vi tvingas sänka ambitionsnivån, säger Vallonbygdens vd Mikael Rådegård.
Det är bland annat kostnaderna för el, fjärrvärme och driften som rusat i höjden på sistone och som nu slår hårt mot Vallonbygden.
Och eftersom Vallonbygden inte får någon extra förvaltningsersättning av kommunen så tvingas man att dra ner på kostnaderna av de kommunala fastigheterna.
- Vi har hela tiden hoppats att kommunen ska ändra sig och ge oss mer pengar, säger Mikael Rådegård.

Spontana reparationer
Men vid kommunstyrelsens senaste sammanträde blev det ett nej till de extra pengarna, 1,8 miljoner kronor som Vallonbygden önskat. Totalt har Vallonbygden begärt 37,8 miljoner kronor men alltså bara fått 36 miljoner kronor i 2007 års budget.
Troligen blir det skolor och förskolor som kommer att drabbas hårdast. Vilka fastigheter som kommer att bli lidande kan inte Rådegård svara på i dagsläget.
- Det går inte att peka ut någon speciell. Sådant som behöver repareras uppkommer oftast spontant.

Lång tid
Han medger att det här kan innebära att det tar lång tid innan reparationer som behöver göras blir av. Istället för att köpa nya saker kan det till exempel bli tal om begagnade varianter. Det är framförallt det invändiga underhållet som kommer att bli lidande.
- Vi kommer endast att genomföra prioriterade åtgärder. Till exempel det yttre skalet, tak med mera.
Mikael Rådegård tycker att kommunen måste lägga mer pengar på underhåll och reparationer av sina fastigheter.
- Jag vill inte dramatisera det hela men i det långa loppet blir det här ohållbart, säger han.

Inte önsvärt
Mikael Rådegård framhåller att man på Vallonbygden ska göra allt för att mildra effekterna och att de som arbetar i dessa lokaler ska vara nöjda.
- Det här är inga önskvärda åtgärder men som vi nu tvingas att ta till.
Vallonbygden förvaltar sedan ett antal år kommunens fastigheter, som bland annat används som kommunkontor, skolor, förskolor, fritidsgårdar, idrottsanläggningar. Totalt rör det sig om lokaler på 135 000 kvadratmeter.
På kommunen har man vägt ett antal kostnader mot varandra för att få budgeten att gå ihop.
- Nu är det som det är i år. Vi har rättat till det så att Vallonbygden får tillräckligt med kompensation nästa år, säger kommunalråd Stig Andersson som inte ser några farhågor i det här eftersom mer än halva året redn har gått.
- Om det skulle inträffa en katastrof så får de komma till oss och se vad vi kan göra.
Men enligt Mikael Rådegård så sa politikerna samma sak även förra året.
- Vad våra driftskostnader kommer att bli nästa år vet man inte i dag, säger Mikael Rådegård, som skulle vilja se en annan budgetteknik i kommunen.
- Budgeten för 2008 är redan lagt. Och vad vår fjärrvärmekostnad blir då är klart först i oktober, november. Det här är ett problem. Samtidig är vi glada för alla extra ersättningar vi får.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om