Sämre film i Norrköping?

NORRKÖPING
Sämre filmer i Norrköping - jämfört med Linköping? Så sägs det på många håll, men det tycker ansvarige filmsättaren på Filmstaden, Stephan Bäckman, är orättvist.
- Det stämmer ju inte med att vi har en otroligt bra beläggning i Norrköping just nu. Allt vi kör ses som sällan tidigare, säger han.

Amelie från Montmarte (här den franska affischen) visas
inte på Filmstaden, utan på Harlekinen. Alla platser är utsålda för flera dagar sedan.

Amelie från Montmarte (här den franska affischen) visas inte på Filmstaden, utan på Harlekinen. Alla platser är utsålda för flera dagar sedan.

Foto:

Norrköping2002-01-22 00:00
Snart är det guldbaggegala och de tre bästa utländska filmer som nominerats är Amelie från Montmartre, Italienska för nybörjare och den franska En dag i taget. Ingen av dessa har visats på Filmstaden, men de har visats på Konstmuseets Harlekinen där platserna är få och därför lämnat många intresserade utan biljett. En chans till ges på Söderköpings bio, men till Filmstaden kommer de sent eller inte alls.
I Linköping har de vistats många veckor.
- Det har många skäl, säger Stephan Bäckman. Där finns det en Sandrewbiograf och distributören ser helst att deras filmer går på de egna biograferna, det tjänar man mest på. Så har vi distributören Triangelfilm som säkert också blev överraskade av att de där blev så stora succéer. De har inte så många kopior och de ger dom först till de biografer de har mest kontakt med.
Stephan Bäckman säger att han gärna vill sätta in de här omtalade filmerna, så snart det finns någon salong och så snart det blir en tillgänglig kopia.
- Men de går så bra redan där de ligger, så då får vi vänta.
Med den här förklaringen faller också frågan om Norrköping är mindre intressant för SF som biostad.
- Det är fler människor som går på bio i Linköping. Det kan ha att göra med att Norrköping inte har samma nivå som studentstad ännu.
Bäckman är dessutom alltså nöjd.
- Det har varit otroligt bra i Norrköping, vi hade 88 procents beläggning på Oceans Eleven (premiär i fredags), för Sagan om ringen ser jag att det är 91-procentig beläggning. Det är inte så att vi bara ger skräpfilm som ingen vill se! Och i huvudsak är programmen i Linköping och Norrköping snarlika. Vi är glada för att det är ett biosug just nu.
En liten biograf kan "plocka russinen ur kakan" säger han också och med det förstår vi hur viktigt det är med en alternativ biograf i Norrköping, även om den är liten.

<span class=rub>"Läget för bio har aldrig varit bättre"</span>
<span classs=ing>NORRKÖPING
- Det är tur att vi har fått de här filmerna som blev så populära, säger Johan Karlsson på den kommunala biografen Harlekinen på Konstmuseet. Men situationen är pressande för de stora amerikanska bolagen nu, det visar sig på flera sätt.</span>

Lilla Harlekinen hade exempelvis kunnat få delta i Sverigepremiären på Vad kvinnor vill ha, med Mel Gibson, det fanns inte plats för den i Norrköping. Tre dukar försvann ju med Sandrew, men redan före det var det trångt.
- Men vi tog inte den filmen, trots att vi hade gjort årets vinst då. Vi har inte det kravet och vi har inte det uppdraget, säger Johan Karlsson.
Han har dock ständigt idéer om hur filmen ska få bättre mjöligheter i Norrköping.
- Läget för bio i Norrköping har aldrig varit bättre, och under våren ser vi hur vi ska kunna utöka verksamheten. Det gäller att se vad som är realistiskt, om vi ska överge Konstmuseet - skulle kanske vara bra för dom också - vi ser på lokaler och kostnader.
Det ska finnas plats för skolbio, för kvalitetsfilm och för barnfilmer. Till lördagarnas matinéer har familjer fått lära sig att man måste boka först, annars blir man utan plats.
Det ska finnas plats för den regionala filmsatsningen och utrymme för festivalen.
- Frågan är om kommunen ska gå in till hundra procent eller om det finns möjligheter till entreprenad eller annat. I Helsingborg driver Triangelfilm bio på uppdrag av kommunen och med vissa villkor.
Om några veckor ska det finnas förslag att ta ställning till.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om