Sämre arbetsmarknad - trots fler lediga jobb
De lediga jobben blir nu fler. Men det räcker inte.Läget på arbetsmarknaden är fortsatt dystert. För länet i allmänhet - men Norrköping i synnerhet.Siffrorna pekar åt fel håll.
Visserligen ökar antalet lediga jobb, och var i juni nästan 400 fler i länet som helhet än vid motsvarande tid i fjol. 30 procent av dem var vikariat.
Det noteras också, i länsarbetsnämndens färska rapport, att antalet lediga jobb inte - som annars varit vanligt - minskat mellan maj och juni. I stället har de legat kvar på samma nivå.
Inte rätt håll
I Norrköping var antalet nyanmälda lediga jobb i juni summa 539 (403 ett år tidigare), och i Linköping 483 (329).
Så långt kan det hela ju tyckas peka åt rätt håll. Men samtidigt var obalanstalet högre i juni i år än i fjol.
Obalanstalet, det är det sammanlagda talet för de öppet arbetslösa plus de som är i olika arbetsmarknadsåtgärder. Båda grupperna har ökat i antal under det senaste året.
För länet som helhet uppgick obalanstalet i juni till 19.900 personer, vilket är 7,5 procent av de arbetssökande i åldern 16-64 (en ökning med
1 927 personer på ett år.)
För Norrköpings del utgjorde andelen i obalanstalet hela 9,4 procent. Nära nog var tionde arbetsför Norrköpingsbo i åldern 16-64 år stod alltså utanför arbetsmarknaden. (Och då är ju inte till exempel förtidspensionerade inräknade.)
5 350 Norrköpingsbor var öppet arbetslösa i juni. 2 125 befann sig i arbetsmarknadsåtgärder. Summa alltså 7 475 personer i obalanstalet, mot
6 745 för ett år sedan.
Uppväger inte
Att antalet nya lediga jobb ökat något väger inte upp det som sker i andra änden, där jobb försvinner. Som en följd av den utvecklingen har somliga sagts upp, medan det för nya arbetssökande inte funnits jobb att få.
Under juni månad varslade elva arbetsgivare i länet summa 570 personer, den högsta månadsnoteringen sedan september 2003.
De båda tunga varslen var Saab (350 anställda) och Billerud (100). Sammanlagt har hittills under året 1 800 anställda varslats, vilket är 200 fler än i fjol.
Också ungdomsarbetslösheten har ökat i Norrköping under det senaste året. Obalanstalet för arbetssökande i åldern 18-24 år har ökat från 1 320 personer till 1 402. Det omfattar nu hela 12,5 procent, dvs var åttonde i åldersgruppen.
Trots att det emellanåt glatt pekas på nya etableringar, som då sägs visa på Norrköpings attraktionskraft, fortsätter alltså de kalla siffrorna att peka åt alldeles fel håll.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!