Samråd som bara finns i Norrköping

Just nu debatteras det faktum att utvecklingsstörda sitter dömda på svenska fängelser. I Norrköping infördes för två år sedan en i landet unik samrådsrutin med berörda myndigheter när en person med ett funktionshinder begått eller utsatts för brott.

NORRKÖPING2004-11-10 06:00
Sedan två år tillbaka finns i Norrköping ett slags skyddsnät som ska fånga upp de fall där ett funktionshinder har en avgörande betydelse för personens agerande och därmed för brottet.
- På samma sätt som det finns en rutin med samråd kring barn som misshandlats eller utsatts för sexuella övergrepp såg vi behovet av en rutin med samråd kring människor med handikapp som begår eller utsätts för brott, säger Eva Lundström, en av intiativtagarna, och chef för LSS-handläggarna (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) vid kommunens vård- och omsorgskontor.

"Inte lättidentifierade"
Det är ärenden som är svåra att handlägga. Ingen myndighet kan ensam klara det, menar man i Norrköping. En särskild samrådsgrupp med åklagare, polis, landsting och socialtjänst har inrättats, på samma sätt som man arbetar med ärenden som rör barnmisshandel.

Utvecklingsstörning
Målgruppen är personer med en utvecklingsstörning, en allvarligt psykisk störning som psykossjukdomar, psykiska funktionsnedsättningar på grund av hjärnskador eller demenser eller svårartade personlighetsstörningar.
- De här personerna är inte alltid så lättidentifierade, säger Eva Lundström.
Personer som redan bor på gruppboenden är lätta att fånga upp i skyddsnätet, men i övrigt får man lita till att polis eller åklagare reagerar.

Samlas till samråd
- Man samlas till samråd med berörda myndigheter för att få kunskap om vad vi vet om den här personen, så man varken gör för mycket eller för litet, säger Eva Lundström, som själv är vård- och omsorgskontorets kontaktperson.
Norrköping är först med den här rutinen, som kallas för "Norrköpingsmodellen".
- Vi är unika i Sverige.
Det är inte många fall det handlar om. Sedan starten 2002 är det en handfull personer som samråd skett kring. Det har då inte rört sig om några grövre brott. I en del fall har fängelse kunnat undvikas genom att personen i fråga döms att underkasta sig psykiatrisk hjälp.
I något fall har aldrig åtal väckts. En grund för att inte väcka åtal är t ex att psykiatrisk vård eller insatser enligt handikapplagstiftningen kommer till stånd istället.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om