– Det är nog en av de större miljösatsningar som vi har gjort i kommunen någonsin, säger miljökommunalrådet Karin Jonsson (C).
Målet med en samordnad varudistribution är att minska antalet leveranser i kommunen, öka trafiksäkerheten kring skolorna, att enheterna ska få fasta tider för leveranserna, och öka möjligheterna för lokala producenter att lämna anbud.
– Vi har diskuterat det här i flera år att vi ska samordna varudistributionen. Vi har väldigt mycket transporter till förskolor och skolor.
Beslutet togs i kommunfullmäktige 2014, och under förra året har projektledare Karin Faxér utrett hur samordningen ska gå till.
Traditionellt har kommuner inte arbetat så mycket med transporter. Det finns några kommuner i landet som redan infört konceptet.
– Vi ska minska godstransporterna i kommunen. Vi har också målet att andelen närproducerade livsmedel ska öka. Det här möjliggör för fler småföretag och lokala leverantörer att kunna leverera sina varor till kommunen, säger Karin Jonsson.
Små producenter som i dag inte mäktar med att leverera till flera enheter behöver framöver bara leverera till ett ställe: en omlastningscentral, dit alla varor ska levereras för gemensam utkörning av alla produkter, av en transportör, i en slinga.
Kommunen har cirka 400 enheter, som förskolor och skolor. I dag beställer varje enhet sina varor från leverantörer som kommunen har avtal med, och varje varuleverantör kör ut sina produkter till respektive enhet.
174 leveransadresser beställer i dag livsmedel av åtta leverantörer. Det blir 33 400 leveranser per år. För förbrukningsvaror som kontorsmaterial och rengöringsprodukter handlar det om 400 leveransadresser och 21 500 leveranser.
Målet är nu att minska antalet leveranser med 65 procent.
Samordningen ska ske i tre etapper. Först ut är livsmedel, i början av 2017, därefter förbrukningsvaror i mars 2018 och sist internpost.
– Vi ska upphandla en transportör med en omlastningscentral. Vi ska inte driva det här själva, säger Karin Faxér.
Transportören ska även sköta driften av terminalen. Upphandlingen avgör var omlastningscentralen kommer att ligga.
Förslag till beslut i kommunstyrelsen är att avsätta 5,2 miljoner kronor 2017, och från 2018 6,9 miljoner årligen.